Zsohár Zsuzsanna migránssimogatóból lett oktatási menekült

Zsohár Zsuzsanna migránssimogatóból lett oktatási menekült
Fotó: Zsohár Zsuzsanna

Nemrég hivatalosan is kivándorolt Ausztriába Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid volt szóvivője. Ám továbbra sem nyugszik, híreket monitoroz, menekült gyerekeknek tervez e-learning oktatási rendszert. A 37 éves, ma is fordításból élő aktivista szerint minden ember egyforma, s a szélsőségesek mind bántalmazó környezetből érkeztek.

Zsúrpubi: Miért tartja fontosnak az e-learning oktatást?

Zsohár Zsuzsanna: A menekültek több mint fele gyermek, nekik segítene ez a kezdeményezés. Aki kiesik az iskolából, az egy mobil eszközökön futó programmal, úgynevezett applikációval, appal elérheti a saját tananyagát, virtuális osztályban végezheti a tanulmányait. Egy ilyen rendszer fejlesztőinek tíz évvel ezelőtt tolmácsoltam, most megkerestem őket. A mai helyzetben az európai, akár konzervatív értékközvetítés, a mecénás hozzáállás lenne a legjobb. Ha tetszik: amint valakin segítettél, akár tarthatod is a markod, de ez az embertelenkedés, ami most folyik, borzalom. Félretehetjük a „humanitárius blablát”, a terrorizmust csak az iskolában, krétával lehet kiirtani.

ZSPB.: Adott interjút a Barikádban, volt vitaműsorban a Jobbik revolvermédiájában, az N1TV-ben. Mi a filozófia e mögött?

Zs.Zs.: Ez az, amitől a vitáknál Toroczkai és Budaházy is elsápadt. Nekem ugyanolyan emberek ők ketten is, mint aki a határon várakozik. Senkit nem minősít az, hogy milyen színű a bőre, a szeme, milyen nyelvet beszél, csak az, hogy miként viselkedik emberként, és mit ért el. Azt vettem észre, hogy az összes szélsőséges irányzatnak – akár anarchista, akár szélsőjobbos – a bántalmazó társadalom, illetve a bántalmazó családi közeg az alapja. A magyar társadalom alapvetően ilyen, ezért nagyon termékeny talajra hullik minden olyan agresszió alapú kommunikáció és egyéb, ami ehhez kell. Szerintem ez inkább társadalompszichológiai, mint politikai jelenség. Attól válik politikaivá, hogy valakik nagyon ügyesen ki tudják használni saját javukra. Épp elég német neonácival beszéltem ahhoz, hogy lássam: a frusztrációjuk azonos a szélsőséges iszlamistákkal. Még az érvrendszerük is azonos. Az egyetlen különbség az, hogy milyen színűre festik magukat, és az ellenségképen milyen konkrét eszközökkel vezetik le a dühüket. Mindkét szélsőség beteges.

Zsohár Zsuzsanna
Zsohár Zsuzsanna

ZSPB.: Véletlenül került a menekültek közelébe. Ezen a pályán akar végigfutni?

Zs.Zs.: Nem feltétlenül. Én jelenleg oktatási menekült vagyok.

ZSPB: Micsoda?

Zs.Zs.: 2013-ban, a KLIK létrehozásakor kivettem a fiamat az iskolából, mert nem akartam megnyomorítani. Otthon tanuló lett a testvéreivel együtt. Akkor még azzal is megfenyegettek, hogy ha nem adom be a gyerekeket nappali rendszerű iskolába, elveszik tőlem őket. A fővárosi agglomerációban azonban annyira tele voltak az intézmények, hogy mindenki „visszapattintott” a körzetibe, ahonnan éppen „menekültünk”. Korábban magam is német iskolába jártam, a német egyébként is szaknyelvem. Az osztrák bírósági szaktolmács vizsgára készülve a költözés mellett döntöttem, a gyermekeket így végül egy osztrák iskolába és óvodába írattam be. A magyar oktatás soha nem látott mélyrepülésben van, teljes reform kell. A magam részéről egy tabula rasa évet hirdetnék meg. A gyerekek továbbra is járnának iskolába, de a pedagógusok az ő bevonásukkal együtt tervezhetnék újra a saját rendszerüket. Egy minimális kötelező vázrendszerre minden intézmény fel tudná építeni a saját, a helyi adottságoknak megfelelő pedagógiai menetrendjét. Nem hinném, hogy ezzel a gyerekek veszítenének. Még az utcán sétálva is folyamatosan tanul egy gyerek, viszont teljesítménykényszer nélkül élvezettel tudja elsajátítani mindazt, ami érdekli. Persze, az egy év alatt lehet nyelvet is tanulni. Elképesztő az az elszigeteltség, amiben a társadalom a nyelvtudás hiánya miatt él.

ZSPB.: Azért vannak még tervei a közéletben is?

Zs.Zs.: Alapvetően a saját életemet próbálom megoldani. Ha olyan problémával találkozom, amivel szélesebb körben is használható megoldást tudok nyújtani, akkor megszólalok. De nem célom, hogy a 2015-ös szinten legyek a köztudatban. Felesleges. Minden téma megtalálja a maga gazdáját. Ha a Jóisten úgy látja, hogy használható vagyok, akkor úgyis a kezembe adja a labdát. A bölcsek kövét hiába is keresgélném, nincs nálam. Egyszerű, háromgyerekes anya vagyok, aki a gyerekei számára igyekszik élhető életet teremteni.