II. János Pál, a szent és hős

II. János Pál, a szent és hős
Fotó: catholic.org

Sokan nincsenek is tudatában, hogy Karol Józef Wojtyła (1978-tól 2005-ig II. János Pál pápa néven a Katolikus Egyház feje) nem csak egyházi vezető volt, hanem a világtörténelem irányát befolyásoló politikai aktor is. Pápává választásáig folyamatosan küzdött a lengyel és a szovjet kommunista hatalommal, 1981-ben merényletet is elkövettek ellene, mely mögött valószínűleg a KGB állt.

Ali Agca Rómában feltehetőleg az akkori bolgár katonai attasé segítségével tervezte meg merényletét, melyet egy segítőtársával akart végrehajtani. Eszerint Ali Agca lő a pápára, miközben társa egy kisebb robbantással zavart kelt a Szent Péter téren, hogy a támadók a bolgár nagykövetségre menekülhessenek.  A merényletnek végül csak Agca hajtotta végre a ráeső részét. Az elkövetőt a helyszínen lefegyverezte a Vatikán biztonsági főnöke.

Wojtyła karrierjét nem kisebb személy egyengette, mint a „lengyel Mindszentyként” emlegetett Stefan Wyszyński. A pápa politikai szerepét hitelesen ábrázolja a 2005-ben készült 4 részes, koprodukciós tévéfilmsorozat (Karol – az ember, aki pápa lett 1-2;  illetve Karol - A pápa, aki ember maradt 1-2.). Egész életében példamutatóan küzdött a totalitárius rezsimek ellen, de filozófusként is maradandót alkotott, különösen az etika területén. 2014-ben I. Ferenc pápa szentté avatta. 

A neves brit történész-esszéista, Paul Johnson (Értelmiségiek, 2010.; Modern kor, 2016.) a magyarul 2010-ben Hősök címmel megjelent könyvében a Szovjetuniót megsemmisítő nagy trió egyik tagjának nevezi Margaret Thatcher és Ronald Reagan mellett. Karol Wojtyła rendszeresen tárgyalt az amerikai elnökkel és a brit miniszterelnökkel, viszonyuk túllépett a diplomáciai kapcsolaton és történelemformáló barátsággá mélyült. John O'Sullivan Az elnök, a pápa és a miniszterelnök című könyve részletesen ismerteti kapcsolatukat. II. János Pál tisztelete Magyarországon különösen erős, mert köztudottan szerette a magyar népet.

II. János Pál 2005. április 2-án hunyt el.