Az orbánista nyelvek mindig arra csapódnak, amerre épp kell: Most épp az „európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett” „köteleződtek el”

Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett, és büszke az országban élő zsidó közösségre - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Washingtonban. Igen, annak a kormánynak és politikai közösségnek a külügyminisztere, akik egy egész kampányt húztak fel idegengyűlöletre, antiszemita megnyilvánulásokra és az ezekből táplálkozó kétbites szavazótábor meggyőzésére.

Szijjártó a washingtoni izraeli nagykövetségen helyi idő szerint szerda este Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtti beszédében kiemelte: Nyugat-Európában sokak szerint egyfajta posztkeresztény, posztnemzeti korszak van, pedig ha Európa megfeledkezik a zsidó-keresztény örökségéről, arról, hogy Európa nemzetekből áll, nagyon sokat veszíthet.

Emlékeztetett, hogy Magyarország büszke az ott élő zsidó közösségre, amely „nagyban hozzájárult az ország fejlődéséhez”. És ugyebár, „a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen”.

Ühüm. Az a magyar kormány, aki a választási kampányban Varga B. Tamásokat küldött „csatába”. Az a magyar kormány, aki többször váltott köpönyeget, mint Pálvin Barbi. Az a magyar kormány, aki olyan antiszemita húrokat pengető propagandát tolt az arra fogékonyak arcába, hogy a hajdanán a folyamatosan nácizott Jobbikhoz csapódó „keményvonalas radikálisok” szívét is megdobogtatta.

Ja, és persze Peti közölte azt is, hogy „Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, fair megítélése mellett a nemzetközi ügyekben”.

(Tudjuk, Peti, akkor is így van, ha épp mészárlást hajtanak végre.)