Egyre keményebben mutatja be a mértéktelenül korrupt magyar valóságot a sikersorozat

Október 14-én vált elérhetővé a HBO GO-n az Aranyélet c. sikersorozat 3., s egyben befejező évadja. Mondhatnánk, hogy vigyázat, mert a következő sorok spoilert is tartalmazhatnak, de aki ismeri a jelenkori magyar közélet működését, annak amúgy is nehéz egy azt bemutató produkcióban meglepetést okozni. Az pontosan tudja, mi történik pl. egy hírlappal, mely címlapon hozná az uniós forrásokra, földpályázatokra épített rendszerszintű korrupciót, melyben a politikai elit vastagon benne van.

A HBO saját gyártású sorozatának már az első két évadja is kendőzetlenül fedte fel a magyar valóságot. Azt a valóságot, amit az országban 2-3 millió ember egyszerűen nem képes felfogni, vagy nem akar. Hogy hogyan kebelezi be és osztja fel egymás között néhány kiskirály az uniós pénzeket, a termőföldeket, hogyan tesznek szert irreális vagyonra, hogyan befolyásolják az ügyészséget, a rendőrséget, az alvilágot és gyakorlatilag mindent, ami az életre hatással lehet. A 3., befejező évad sem tér el ettől, sőt itt akár az az érzésünk támadhat egy-két jelentnél, hogy tulajdonképpen csak a nevek vannak kicserélve ahhoz képest, amit a még nem bekebelezett ellenzéki sajtóban tényként olvashatunk nap mint nap.

Ismerős például az a szituáció, mikor egy korrupciót rendszerint leleplező médiumot egyik pillanatról a másikra új tulajdonos szerez meg, a szerkesztőbizottság tagjai pedig másnap már nem mehetnek be a munkahelyükre?

Vagy az, hogy a földpályázatok, közbeszerzések nyertesei előre le vannak osztva?

Netán az, hogy a nagypályások mocskos világában már annyira intézményesített a BŰN és annak minden létező formája, hogy az ügyészség semmit sem tehet, vagy ha mégis, akkor is elfordítja a fejét?

Az Aranyélet valójában nem is egy szórakoztató műfaj, sokkal inkább egy tükör, vagy egy vészharang.

És hogy mi az igazán abszurd a nyomasztó, fullasztó, siralmas, erkölcstelen rendszerben? Az, hogy a HBO után ennek a nyomasztó, fullasztó, siralmas, erkölcstelen rendszernek az egyik meghatározó fogaskereke, a TV2 sugározza vasárnap esténként a sorozatot. Mert ez a rendszer van ennyire pofátlan, van ennyire cinikus és pont ennyire nézi hülyének a saját nézőit, akiknek – valljuk be – egy jelentős hányaduk ezt el is fogadta.