Ezzel a bringával tuti nem kap defektet!

Ezzel a bringával tuti nem kap defektet!
Fotó: bridgestone.com

A Bridgestone eredetileg autókhoz kifejlesztett abroncstechnológiája kerékpárokon nyerhet létjogosultságot. A különleges anyagú új kerék soha nem kap defektet, és nem ereszt le.

A japán Bridgestone három és fél évvel ezelőtt mutatta be az Air Free Conceptet, azaz a levegőmentes abroncstanulmányt. Akkor gépkocsik soha le nem eresztő, defektmentes megoldásának szánták, ám a koncepcióból a mai napig nem készült piacérett termék. Mégsem vész kárba az elképzelés, mert akár már 2019-től felszerelhetjük kerékpárunkat a különleges szerkezet drótszamárra adaptált változatával.

Az Air Free Concept különleges anyagú és kialakítású műanyag lamellákkal valósítja meg az abroncsoktól elvárt kettős funkciót: a teherviselést és az ütéscsillapítást. A cég szerint az újszerű kerékszerkezet felszabadítja a kerékpártervezőket, és újszerű, korábban elképzelhetetlen dizájnok megvalósítását teszi lehetővé, bár sajnos nem hoztak példákat a vizionált, forradalmian új lehetőségekre.

Habár a kerékpáros közlekedésben valóban beválhat az elgondolás - kivéve persze, hogy nem állítható a szerkezet keménysége, ezért az abroncsot különböző súlykategóriákban kellene gyártani, ami óhatatlanul megnövelné az egyébként még ismeretlen költségeket –, a nagy üzlet nem ebben, hanem a gépjárműpiacban volna. Sokat elmond azonban a technológia rejtett buktatóiról, hogy a hasonló elven alapuló Michelin Tweel, amely 2005-ös premierjekor minden létező szakmai elismerést bezsebelt, a mai napig nem tudta meghódítani a személyjárművek piacát – igaz, lassú és nehéz munkagépeken előszeretettel alkalmazzák világszerte.