Kell nekünk egyáltalán köztársasági elnök?

Kell nekünk egyáltalán köztársasági elnök?
Fotó: zsurpubi.hu

Már többször felmerült bennem a kérdés, minek nekünk köztársasági elnök. Igaz, a rendszerváltás környékén még kicsi gyermek voltam, azonban nem tudok olyan államfőt említeni, aki többet tett volna az országért, mint egy fikusz a sarokban.

Elvileg, legalábbis a hivatalos meghatározás szerint, a magyar köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Ő az öt legfőbb magyar közjogi méltóság közül az első. Bárkire is próbálom ráerőltetni ezt a sablont, egyetlen pont sem stimmel. Szűrös Mátyás, Göncz Árpád (ő legalább lefordította a Gyűrűk Urát, ezért respekt), Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál -  mind-mind pártkatonák, marionett bábuk voltak. Ezt a mentalitást járatja most csúcsra Áder János, akinél elkötelezettebb marketingest nem is választhatott volna a Fidesz. Aki például kedden az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumába látogatott, ahol a diákok őszinte érdeklődéssel kérdezték a CEU-ról, Paksról, a demokráciáról, a kopaszokról, azonban a 444.hu szerint a köztársasági elnök válaszok helyett lenyomott egy Fidesz-sajtótájékoztatót, egy Lázár János-féle kormányinfót, ötvözve egy napirend előtti felszólalással.

Egy államfő eltartása igen költséges. Fizetése a 38 ezer 650 forintos köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, vagyis több mint másfélmillió forint. Saját magára egyáltalán nem kell költenie. Az államfő rezsit sem fizet, nem az ő zsebére megy, ha valamit javítani kell a házban, de még csak telefon- és internetszámlát sem kell fizetnie. Ha megbetegszik, nem ül órákat az SZTK-ban, akár magánklinikára is mehet. A köztársasági elnöknek nem kell törődnie a benzin árával, hivatali sofőr viszi hivatali autóval bárhová. A kiváltságok a családtagoknak is járnak. Leköszönése után az állam élethosszig pazar otthont biztosít számára, mindemellett ugyanúgy megkapja a köztársasági elnöknek járó havi tiszteletdíjat. Schmitt Pál korábbi elnök például 150, Mádl Ferenc 126, Sólyom László 195 millióért kapott szolgálati rezidenciát.

Őszintén, megéri ez nekünk? Szerintem nem!