Hat betűben Orbán hatalomfüggősége

Hat betűben Orbán hatalomfüggősége
Fotó: zsurpubi.hu

Orbán Viktor Bözsi néni című, Rákosi-korszakot idéző propagandavideóját nagyon sokan „szedték szét” az elmúlt napokban, jogosan. Én most csak néhány apró részletet, egészen pontosan 6 betűt emelnék ki a Nagygécen zajló párbeszédből, amiben az egész nyomorult magyar valóság benne van:

Bözsi néni: Azt szeretném, hogy minden évben legyen miniszterelnök-választás, mert akkor egy kicsit mindig emelik a nyugdíjakat.

Orbán Viktor: És szoktAM emelni?

Bözsi néni: Persze. Hál’Istennek, most jó volt az az 1,6 százalék.

Orbán Viktor: Na, jól van. KüldtEM ilyen utalványt is, emlékszik?

Bözsi néni: Igen, megkaptam.

Orbán Viktor: És ha majd az év végén úgy vannak a számok, akkor emelEK megint.

Ő egyedül. Nem az állam, nem a kormány, és még csak nem is a Fidesz-KDNP. Orbán Viktor egymaga. Ő a megtestesült, nagybetűs HATALOM.

Nem egy történelmi példa van rá, hogy a hatalom romantikája olyan, ha egyszer valaki belekóstol, nagyon nehezen szabadulhat a markából. Függővé válik. Eleinte kielégítő és izgalmas, de a hatalom mégis rossz szerető, hiszen folyamatos éberséget igényel. A behálózott nem tudhatja, meddig élvezheti még a kegyeit, környezetét pedig folyamatosan kontroll alatt kell tartani, hiszen bárki szemet vethet arra, amit ő oly’ nehezen szerzett meg. A görcsös ragaszkodás félelmet szül, a félelem arroganciát és dühöt. A dühből pedig az következik, hogy egyre erőszakosabb módszerekkel igyekszik fenntartani a kiharcolt pozícióját.

Nem is képes mással foglalkozni, csak azzal, hogy hazugságokkal előnyére változtassa meg a környezete róla alkotott imázsát, miközben rettegésben tartott, ellenállásra képtelen, szolgalelkű alattvalókat toboroz maga köré, akik nem jelenthetnek rá veszélyt.

A pszichológusok szerint a hatalomfüggő egy dologgal nem tud mit kezdeni: ha valaki nem fél tőle.

Viktor! Te nem vagy király, nem vagy századokon átívelő jelentőséggel bíró államférfi, és legfőképpen nem vagy Isten. Csak egy jól lavírozó, az emberi naivságot remekül kihasználó, felejthető politikus. És mi nem félünk tőled.