A magyar kormány senkit nem hagy az út szélén 2.0: Trócsányi a devizahiteleseket fúrja?

A magyar kormány senkit nem hagy az út szélén 2.0: Trócsányi a devizahiteleseket fúrja?
Fotó: zsurpubi.hu

Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája három bankot is képvisel a devizahiteles perekben. Természetesen az adósokkal szemben. Gyönyörű, a mai magyar viszonyokra igazán jellemző történet ez.

Nézzük meg először röviden, ki is az a Trócsányi László. Az ügyvéd, egyetemi tanár, diplomata és politikus, 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Ezen tisztségét egészen 2010-ig töltötte be, amikor is kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014. június 6-án Áder János Magyarország igazságügyi miniszterévé tette, egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.

A budapesti Ugocsa utcában található Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda meglehetősen régóta működik, az oldalukon 25 év van feltüntetve erre vonatkozóan.

Nézzük, hogyan kapcsolódik az ügyvédi iroda a konkrét esethez! A Magyar Nemzet azt írja, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda a Csányi-féle OTP-t egy ügyben immáron 2011 óta képviseli, ezenkívül még az Erstének és az Unicreditnek is dolgozik. Fontos momentum, hogy az úgynevezett devizahiteles „adósmentő” törvénycsomagot 2014-ben fogadta el az Országgyűlés. Azóta is ez alapján bírálják el a perekben a hitelszerződéseket. Nos, a csomagot éppen a Trócsányi alá tartozó minisztériumban dolgozták ki.

Néhány hónapja Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla, valamint a Magyar Bírói Egyesület elnöke azt mondta:

Azok az elfogadott devizahiteles-törvények, amelyek alapján el kell bírálni a szóban forgó hitelszerződéseket, nem „adóspártiak” feltétlenül, így jogértelmezésük sem lehet az.

Mindezek ellenére az igazságügy-miniszter beiktatása óta hangoztatja, semmi köze az ügyvédi irodájához, mivel évek óta szünetelteti a praxisát. A képet viszont „némileg” árnyalja, hogy miniszteri főtanácsadója, Bogdán Tibor viszont aktív tagja a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának, sőt, gyakorló jogásza is. A lap információi szerint Bogdán pedig még a kormányülésekre is be szokott járni.

Elmondható tehát, hogy az igazságügyi miniszternek igazán helyén van a szíve. A kormány olyan unortodox módon „menti meg” az adósokat, ahogy senki más ezen a világon.