Mit nyer Neymarral Katar?

Augusztusban az egész futballvilág attól volt hangos, hogy formailag Neymar, a 25 éves brazil válogatott csatárzseni kivásárolta magát barcelonai szerződéséből. Természetesen nem maga tette le a 222 millió eurós kivásárlási árát, az ügyvédei egy francia bankon keresztül kapták meg azt a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germaintől.

Neymar_02

Az eddigi két fordulóban három góllal már hozzájárult új csapata győzelmeihez, első hazai bajnokiján ötvenezer ember tapsolt neki, de a tulajdonosoknak nem csak a pályán hozhat hasznot.

Mint azt korábban megírtuk, a Szaúd-Arábia vezette koalíció az Egyesült Arab Emirátusok részvételével, az USA támogatásával politikai és gazdasági szankciókat vezetett be Katar ellen.

A konfliktusnak a sport, így a labdarúgás is része, mivel Katar és szomszédai nem csak a hagyományosan arab országokban népszerű sportokban, a solymászatban, a teve- és lóversenyekben riválisai egymásnak.

Katar futball-offenzívájának szenvedő alanya lett az Amerikai Egyesült Államok is, mivel a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát 2010 decemberében jó nagy meglepetést és botrányt kiváltva, az USÁ-t megelőzve nyerte el. A rendezési jog odaítélése után az FBI nyomozni kezdett, Sepp Blatter is távozni kényszerült a FIFA éléről a botrány miatt. Eközben a futballvilág készül az első téli, 2022 november-decemberében rendezendő világbajnokságra. A világbajnoki rendezés elnyeréséhez Nicolas Sarkozy akkori francia elnök nyújtott segítséget a háttérből, akinek a közreműködéséért cserébe a francia klub az akkor kétszeres bajnok és nyolcszoros kupagyőztes Paris Saint-Germain megvásárlását kérte.

Hogy került előtérbe a közel-keleti tőke egy francia sztárcsapatnál? Úgy, hogy 2008 augusztusában az egyesült arab emírségekbeli befektetőcsoport vette meg a thaiföldi tulajdonostól az angol Manchester City klubját azzal a céllal, hogy Európa legjobb csapatát építsék fel. A katariak is hasonló célokat tűztek ki, de nekik megfelelt a francia bajnokság, ahol a Lyon, Marseille vagy a Monaco mellett biztosabbnak tűnt a bajnoki cím megszerzése, mint angol sztárcsapatokkal küzdeni a Premier League-ben.

A bajnoki címekből az eltelt időszakban hármat is begyűjtött a PSG, de a nemzetközi áttörést a Bajnokok Ligájában nem tudták elérni -  ellentétben a férfi kézilabdacsapattal.

Sőt idén márciusban, miután hatalmas bravúrral hazai pályán 4-0-ra megverték a Barcelonát, a márciusi visszavágón Neymar vezetésével a katalánok 6-1-gyel búcsúztatták őket.

A stabil pénzügyi alapok miatt pedig olyan játékosaik voltak az elmúlt években, mint a brazil Luiz, a svéd Zlatan Ibrahimovics vagy a francia Matuidi, sőt egy félévet David Beckham is eltöltött Párizsban. A mostani keretüket is olyan sztárok jellemzik például a középpályán, mint az olasz Verratti, az argentin Di María vagy Pastore, a csatársorban az uruguayi Cavani.

Rendszeres BL-induláshoz elegendő egy ilyen keret, de a nagy sikerhez egy sztár is kell, aki köré csapatot is lehet építeni.

A sikert hosszú türelemmel és kitartó munkával is el lehet érni, de a katari befektetőket a romló politikai helyzet gyors huszárvágásra késztette.

Katar keményen küzd a szankciók ellen, melyek főleg a lakosság élelmiszerellátását akadályozták eddig. Mivel a szaúdiakon keresztül hozták be eddig az élelmiszert, most a török termékek lettek a kelendőek, kerülőutakon szállítva. A magyar szarvasmarhák pedig Bugyi mellől repültek az emirátusba. A munkaerő mozgásának megkönnyítésére 80 országgal, köztük hazánkkal szemben is eltörölték a vízumkényszert, három hónapig vízum nélkül lehet Katarban tartózkodni.

Mivel a Manchester City csak a védelem megerősítésére (!) 120,8 millió fontot költött el a nyáron, ezért is időszerű volt valami nagyot fogni. Olyan sztárok, mint a majdnem 32 éves Ronaldo, vagy az egyszezonos monacói szupercsatár, Mbappé nem voltak igazi alternatívák. Neymart már tavaly is szerződtették volna, akkor még 148 millió euró volt a kivásárlási ára, de mivel tavaly nyáron szerződést hosszabbított, így lett még brutálisabb az átigazolási összeg. Hogy a klubnak megéri-e gazdaságilag az igazolás, az erősen kétséges, de a PSG egyértelmű esélyessé lépett elő a Bajnokok Ligájában.

Közben újra szárnyra keltek azok a pletykák is, hogy a Manchester City átigazolná Messit Barcelonából, és kifizetné a háromszázmilliós lelépési árát.