Herczeg Zoltán elemez: a stílus maga a politikus?

DobrogiFlinstone

Az öltözködés kommunikációs forma. A politikusok megjelenésükkel is üzennek, ezért nagyon fontos, hogy milyen darabokat válogatnak össze, mit viselnek. A stílus egy olyan eszköz, amelynek segítségével – némi túlzással persze - választások dőlnek el. Magyarország egyik legismertebb divattervezőjével, Herczeg Zoltánnal elemeztük néhány képviselő megjelenését. A szakember az alább szereplő képek alapján mondta el véleményét portálunknak az adott politikusról, politikai szereplőről. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán pontszámot is adott, az osztályzatok szigorúan ezekre a fotókra vonatkoznak, nem általában a politikus imidzsre. 1-10-ig, 1: gyalázatos, 10: kitűnő

Botka (MSZP) – Pontszáma: 5

Botka_László

Klasszikus, teniszgalléros piké póló - ha jól látom, de elég rossz a kép -, akár Tommy Hilfiger is lehet, abból a kis piros-fehér emblémából ítélve. Vigyázni kell ezzel, mert önmagában egy teniszgalléros cucc jó lehet, laza, sportos, hétköznapi, elegáns, amolyan pont semmilyen, középpolgári-szavazós, de ugyanebből a Tommy Hilfiger kivétel, mert már semmiképp nem alsó középosztálybeli, azért bizony perkálni kell, kb. 4-5-ször annyiba kerül, mint a mezei. Ezzel nehezebb elhitetni, hogy "pusztuljanak a gazdagok". Egyebekben Botka úr helyzetének, státuszának viszonylag megfelelően öltözködik, ehhez tudok gratulálni, általában nem lövi túl, de alá se megy annak, aki és ami.

Fekete-Győr András (Momentum) – Pontszáma: 9

FGY

FGY2

Gondozott, ápolt, kulturált. Így néz ki egy normális, mai fiatal, illetve kb. így kéne kinéznie. Divatos, trendi, de nem túlzó, nem feltűnő, épkézláb darabok, ami a testalkatának, habitusának, társadalmi helyzetének mindig megfelelő. Látszik, hogy nem luxus, de nem is C&A, valahol a kettő között. A levendula színű póló (sajnos a mai Magyarországon) bátor, merész, de nem tolakodó, bőven belefér 2017-ben és jó ránézni, üde, színes, fiatalos. A fekete, klasszik bőrdzseki kapucnis pulcsival és indigókék farmerral laza, trendi, hétköznapi, kulturált, sőt egyenesen menő. Simán kiegyeznék vele, ha a mai magyar fiatal valahogy így nézne ki, és hasonlóan gondolkodna: középre, a normális felé, egyszerűen és szépen, okosan, hitelesen. Csak így érdemes.

Habony Árpád (Fidesz) – Pontszáma: 9

Index
Index

Az ibizai huszár már a Színes Tinták Bt. (nullás) bevételeiből is mindig extra jól nézett ki, mintha skatulyából húzták volna elő. Most, hogy van egy-két komolyabb (offshore?) cége, nyilván nem változtatott rendi és trendi hozzáállásán, a luxusból - érthetően - nem enged. Louis Vuitton, Gucci, Prada, ezek az ő jelszavai. Nem ódzkodik - gondolom - a Philippe Patek vagy a Rolex márkáktól sem, és fodrászhoz se Káposztásmegyer alsóra jár, gyanítom. A képen látható szett (kabi, tasi, naci) kb. egy mezei, hazai Tesco pénztáros egy-másfél éves jövedelme (cipő és óra nélkül persze, az nem (jól) látható a képen, az lehet a másik két évnyi magyar átlagbér). De hát hogyan is nézzen ki az, aki korszerű, újszerű és felettébb hasznos, a jövőbe mutató, elmés és jó szándékú tanácsokkal látja el hazánk Döbrögijét a feltétlen, közös, nemzeti és egyéni jólét folyamatos fenntartása érdekében? Ez a minimum jószolgálataiért, az Isten éltesse őket sokáig!

Hadházy Ákos (LMP) – Pontszáma: 5

Hadházy2

Hadházy3

Ez a fityeszből kipenderített, jó szándékú, naivan őszinte és hi(he)tetlen figura pont úgy néz ki, mint amit képvisel. Igen, ilyen egy olyan csávó, akit nem lehet megvesztegetni, aki hiteles, akinek nem jutott a koncból, aki ráadásul nem is akart a húsos fazékból, aki hisz az igazságban, hisz az egyenlőségben, tesz, illetve tenne is a közért, amire felesküdött, ha hagyták volna neki. Egy-két számmal nagyobb, kinőtt, négy-ötéves divatú és színű, ódon öltönyök, nyakkendők és cipők, szétmosott gallérú ingek, amelyek sejtetik, hogy ezt az embert és pártját nem a külcsín, hanem bizony a valós problémák és valós élet foglalkoztatja, és melózik is rajtuk rendesen. Ezzel egyébként nálam eléri, hogy mikor nyilatkozik, nem a trendi nyakkendőjét vagy a fess, tintakék öltönyét nézem, hanem azt, amiről és ahogyan beszél. És el is hiszem neki, lássatok csodát!

Kósa Lajos (Fidesz) – Pontszáma: mínusz 1

Kósa_Lajos

Hát erről mit lehet mondani? Tornagatyában, félszárú tornacipőben titokzoknival (!!!) és izzadtságfoltos, kétfilléres reklámpólóban még Tusványoson is durva előadni a sebtében ácsolt deszkákon, a fa lambériára rajzszögezett ("a biztos pont") molinó előtt. Nem sok kell hozzá, hogy a kis huncut golyócskák is kikandikáljanak kétoldalt a közönségét ennyire megalázó boxer alól, ezzel egyébként pont méltón alá is támasztaná nemes mondanivalóját. Legalább oda szögelték volna azt a nyomi molinót! Ülj le fiam, egyes! Alá!!!

Rogattóni (Fidesz) – Pontszáma: 9

Rogán_Antal_-Femcafe

Menő öltöny, menő óra, menő ing, menő mandzsetta, menő táska, menő séró, menő manó, minimum másfél milla így hirtelen, ha nem három. Láthatóan mind a legmárkásabb, legtrendibb, mintha Habony mesterrel állna versenyben, "kinyerma" fronton. De meg is érdemli, aki ennyit tesz a közért. Ugyan hol lenne az ötker vagy a minelkabinet ennek a páratlan és önzetlen, irdatlan teherbírású közmunkásnak, ma már miniszternek (a nép szolgájának!) hihetetlenül kitartó, minőségi munkája nélkül?! Bakfitty!

Tállai „Flintstone” András (Fidesz) – Pontszáma: mínusz 1

Tállai_András

Komolyan mondom, néha összekeverem Frédivel a Béniből. Ő a kőkorszaki Szaki, akinek teljes ruhatára ha nem is az őskorból, de a kőkorból való. Minden megjelenésével, minden egyes megvillanásával illusztrálni lehet, hogyan NE öltözzünk fel 2017-ben, még Mezőkövesden se! Pocakmutató "slim fit" ing lehetetlen alakú gallérral és nyakkendővel, lepattanó gombokkal, min. két számmal nagyobb vászon zakó szafari zsebekkel. Tíz centivel hosszabb, szintén vászon nadrág, aminek szára néhány másodperccel később követi, ha elindul. Mindehhez leharcolt, koszos embercipő velúrból. Ráadásul olyan színekben, hogy Böske nénjére se adnám fel Pusztaröcsögén. Mondjuk a '70-es évek balatoni SZOT üdülőiben még elment volna a recepcióson vagy inkább a karbantartón. Esküszöm, mától igyekszem még több PDG-t (!!!) termelni, hogy több adót fizethessek az úriember kasszájába, teljen már valami normális cuccra. De ha szépen megkér, még akár ingyen is vállalom, hogy vezető beosztású, felelős politikusra hasonlító, embernek kinéző lényt faragjak belőle. Ennyivel tartozom kedves vezetőimnek. Méretvétel közben adnék néhány tanácsot is akár, hogyan kell kifizethető, hosszú távra nyúló, emberi, normális, ésszerű adókat kivetni, hogy a magamfajta (közgazdász diplomás) kulimunkás ne dögöljön bele, és ne kelljen törvényszerűen és folyamatosan adót csalnia sok millió honi vállalkozónak, kis és nagyobb cégnek, sőt multinak is idehaza. De akkor mi meló maradna neki?

Gyurcsány Ferenc – Pontszáma: 3

Index
Index

Véleményem szerint neki már teljesen mindegy, mit vesz fel, mert ez nem sokat változtat roppant széles skálán mozgó, de inkább lejtmenetben ívelő megítélésén. Sokoldalú ember, aki sokféleképpen tud felöltözni. Itt momentán az orbáni-fideszi hagyományt követve próbál a melós-(panel)proli-hétköznapi (kis)emberhez szólni az egyszerű, kockás inges, melós kabátos megjelenéssel, ahogy egy igazi vagy exszocihoz illik. A sima, kvázi olvasószemüveges "sztíló" is ezt hozza a kissé rendezetlen frizurával. Pedig tud ő egyébként a legutóbbi divat szerint, elegánsan, sikkesen, trendin is felöltözni, ha akar. Pénze is, érzéke is, igénye is van hozzá. De nála ez már nem oszt, nem szoroz.

Nyakó István (MSZP) – Pontszáma: 2

Nyakó 

Azt gondolom, így még a Lupán se jelennék meg, mert ott is vérciki, nem hogy egy politikai sajtótájékoztatón. Mintha azt gondolná, nekik már bármi belefér, annyira mindegy, hogy simán elengedhetik magukat két semmitmondó és harmatgyenge tiltakozás között a semmitmondó, de bivalyerős, mindenellenes salátatörvények ellen. Ezzel együtt a térden és combon egyaránt koptatott, indigókék halásznadrág (!!!) sose volt divat, ezt még az alsórötyögei tinidiszkóban is élből kiröhögik, főleg, ha a rövid ujjú ing (!!!) bele van tűrve, hogy csak úgy buggyan. Hozzá a - vélhetően hasított bőr - mokaszin és a gesztenyebarna bőr öv, ami nyilván 3 centiméter széles. Nem értem én ezt az egészet.

Döbrögi (Fidesz) – Pontszáma:1

Orbán_Viktor_1

Orbán_Viktor

Az ország földesurának Gyurcsányhoz hasonlóan megint tökmindegy, mit vesz fel, ugyanis régen megmondta: ne azt nézzék, mit mond, hanem, hogy mit csinál. Ez divatra lefordítva: ne azt nézzék, mit vesz fel (a H&M-ből vagy CBA-ból, esetleg F&F a Tesco-ból), hanem hogy hány stadiont épít közben a nem létező magyar focinak. Hát én bármelyiket nézem, a három számmal nagyobb, egekbe libbenő inget (vagy kimonót?) az ujja hosszából nehéz megítélni (bár a kimonón nincsenek gombok), vagy az Al Capone-kalapot, mindig tökéletes képzavarban vagyok, melyik is a fontosabb, hogy ti. mit mond, vagy mit csinál a min.elnök. Kb. mindkettő annyit ér, ahogyan kinéz, mert hogy a "stílus maga az ember", ahogy Comte de Buffon kolléga megmondta volt. Mennyire igaza van!

Vona (Jobbik) – Pontszáma: 9

Vona_Gábor_1

Vona_Gábor

Jól fésült napközis, aki az utóbbi időben átvette a profizmus zászlaját. Ha valaki, akkor mostanság ő (ill. stylist stábja) figyel oda leginkább arra, hogyan is néz ki, mit kommunikál külsejével. Az egykori szélsőjobbos, attilás, paszományos, zsinóros pártvezérből mérsékelt, középpárti népvezérré avanzsálódni készülő politikus egyre jobban, finomabban választja meg ruhatárát. Minden gesztusa, megjelenése, mondata arról tanúskodik, szeretne minél több (protest) szavazót elérni középről, jobbról, balról, mindenhonnan. Letisztult, sőt néhol kimondottan ötletes és sohasem tolakodó vagy túlzó megjelenése mind erre utal. A piros-fehér-zöld kombó akár gagyi is lehetne, de ezen a képen valahogy mégis összeáll, inkább ötletesen kitervelt, sőt bátor, mint direkten béna. Ez így nehéz meló lehetett, a kettőt egy hajszál választja csak el. A fekete, selyemfényű, menő tollkabát a sötét khaki sállal annyira trendi, hogy bármely mészároslőrinci, ausztriai luxusszálló whiskeykortyolgatós bárjában megállná a helyét. Amolyan igazi rogattónis.