Mitől reszket Orbán?

Mint ismert, az orvostudomány ma már rengeteg betegséget tud kezelni, ám nagyon keveset gyógyítani. Előbbiek közé tartozik a legtöbb pszichotikus zavar is, melyeket ma már korszerű antipszichotikumokkal jól lehet kezelni, a tünetek hamar csökkennek, a kezelt betegek jó része majdnem normális életet élhet.

Gyogyszeres

A pszichózis - hétköznapi nevén elmebaj - a valósággal való kapcsolat megszakadását jelentő állapot, mely hallucinációkkal, téveszmékkel, érzékcsalódásokkal, depresszív állapotokkal jár. Az ilyen beteg megalomán téveszméket is átélhet: azt gondolja, hogy ő a megváltó, vagy a király. Jellemző a paranoia is, állandó üldözéstől retteg. Az illető minden érzékszervével - látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés - érezhet olyan dolgokat, amelyek valójában nincsenek is ott. A téveszméi miatt az ilyen beteg eltávolodik a világtól és a környezetétől. Úgy érzi, idegen erők irányítják.

Az első antipszichotikumot 1952-ben fedezték fel, ám nagyon hamar kiderült, hogy a mellékhatások következtében a kezelt betegek keze, arca a Parkinson-betegekhez hasonló módon remeg, mozog kontrollálhatatlanul. Az új típusú antipszichotikumok esetében már kevésbé kell ezzel a mellékhatással számolni, ám aki a korábbi típusok valamelyikét szedi vagy szedte, különösen, ha nagyobb adagban, annál a gyógyszer szedésének abbahagyása (vagy újabb típusra váltás) esetén is fenn fognak állni a reszketéses tünetek, maradandó módon. Az agyi hírmolekulák rendszere nagyon bonyolult. Minden mindennel összefügg, és az ezeket befolyásoló gyógyszerek a test más rendszereire is hatnak. Gyógyszer nincs mellékhatások nélkül - gondoljuk ilyenkor.

Találgatják, kezelik-e a miniszterelnököt Grazban. Az arca rángásai és a nyelve nyughatatlansága miatt figyeli egy ország az állapotát. Keze állandóan a zsebében - ugye nem a remegést takargatja? Vajon van okunk aggódni érte?