Ön szeretné, ha Mészáros Lőrinc építene radioaktívhulladék-tárolót? Mindegy, fog.

A nemzet gázszerelője a paksi atomerőmű bizniszében már eddig is benne volt, most azonban az atomhulladékra fáj a foga.

Jószerivel nincs olyan közbeszerzés ma Magyarországon, amit az akarnok felcsúti kisgömböc strómanja és pénztárosa el ne nyerne. Most éppen egy közel egymilliárdos megbízás ütötte a West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. markát.

A friss Közbeszerzési Értesítőben megjelent közlemény szerint a kormány egyik kedvenc építőipari cége radioaktívhulladék-tárolót építhet Püspökszilágyban. Egész pontosan „Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitás-felszabadítása, biztonságnövelése következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment (acél és vasbeton szerkezetű, hermetikus épületegyüttes, amely az atomreaktorban a reaktortartályt veszi körül) és kapcsolódó infrastruktúra kialakítását” kapták meg.

A két cég pedig konzorciuma 835,6 millió forintért vállalta a munkát. Ez egy kicsivel olcsóbb ajánlat volt, mint a 846 milliós fedezet.

A Fejér-B.Á.L. Zrt.-t ugyan még csak két év alapították, tavaly viszont már el is nyerte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minősítését, így elég valószínű, hogy Mészárosék a jövőben különféle megbízásokat fognak kapni az erőműben is.

A mostani, nyílt eljárás a második próbálkozás volt az állami tulajdonban lévő Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. részéről, mivel az első alakalommal kiírt tender eredménytelenül zárult. Tavaly augusztusban ugyanis a legolcsóbb ajánlat a WHB részéről egy 930 millió forintos pályázat volt, amiben egyébként benne volt a saját lábán álló Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila. Ezenkívül akárcsak idén, úgy 2016-ban is próbálkozott a Mecsekérc Zrt. is.

Az országban jelenleg három paksi atomerőműhöz tartozó hulladéktároló található, ezek egyike a püspökszilágyi létesítmény, amit még 1971-ben terveztek, majd csak öt évvel később helyeztek üzembe. Egészen 1998-ig az ÁNTSZ üzemeltette, mivel ott nemcsak az erőmű hulladékát dolgozzák fel, hanem az országban keletkező összes radioaktív anyagot.

Nem tudom, ki, hogy van vele, számomra „kicsit” aggályosnak tűnik, hogy az általános iskola 5. osztályos tanulójának szellemi képességeit idéző Mészáros Lőrincre bíznak egy ilyen kaliberű feladatot. Persze megszokhattuk már, hogy nem tudunk beleszólni ilyesmi dolgokba, „nemzeti konzultációt” csak nem létező, hazugságon alapuló kérdésekről tart a kormány.