„Elmúltnyolcév” kontra „elmúlthétév”

„Elmúltnyolcév” kontra „elmúlthétév”
Fotó: zsurpubi.hu

Könnyen lehet, hogy mostanában Németh Szilárd is Ibizára jár toxikológiai tanulmányútra, hiszen egyre több Kósa Lajos-i mélységű elemzés hagyja el a száját.

Múlt hét pénteken egy Szombathelyen tartott lakossági fórumon az egyik részvevő arról érdeklődött nála, Magyarország vajon miért kullog mindig a korrupciós lista alján. A rezsicsökkentés védőszentje erre válaszul a következő mondattal helyezett el újabb fontos mérföldkövet felfelé ívelő politikai pályájának végeláthatatlan szerpentinén: 

„Sajnos még mindig túl sok a kommunista a közigazgatásban, és sajnos az egyetemeken még mindig ugyanazok tanítanak, akik 20-30 éve.” Majd a bírósági eljárások nehézkes és részrehajló ügyintézései kerültek sorra magyarázatként

– írja a nyugat.hu

A részlehajló ügyészséggel kapcsolatban igaza lehet, hiszen a Fidesz kormányzása alatt nem kicsit pörög túl a bíróságokra állított befolyás-barométer: hiába tesz valaki feljelentést egy korrupciógyanús ügy miatt, ha magasabbra érhetnek a szálak, ügyészségi szinten elkaszálják. Pedig Orbán Viktor kijelentette már a Parlamentben, hogy aki ilyen esetről tud, tegyen feljelentést, csak az az egy gond van ezzel, hogy ezeket az igazságszolgáltatás rendre visszadobja. A kormánynak ráadásul sikerült intézményesíteni a korrupciót, így számos ügy, ami egyébként a közvélemény számára felháborító, a mai jogi környezetben akár törvényes is lehet.

Abban is lehet valami egyébként, hogy túl sok a kommunista a közigazgatásban. Ennek pedig egyik oka, hogy az állambiztonsági múlt még mindig nem nyilvános. Valószínűleg azért, mert a „sok kommunista” kibukna a Fidesz padsoraiból is.

És ha már múlt: a Fidesz (és immár a hívőik is remekül elsajátították ennek a kommunikációs panelnek a használatát) egyetlen érve az ellene felhozott vádakkal szemben, hogy a szocialisták mennyit loptak. Megszámlálhatatlan alkalommal hallottuk a kormánypárti politikusoktól, hogy ami rossz Magyarországon, az kizárólag az „elmúltnyolcév” miatt van. Ugyan lassan a Fidesz-KDNP irányít 8 éve, gyakorlatilag senkit nem számoltattak el az emlegetett időszakból. Tökéletesen jellemzi az elmúlt 25 politikáját, hogy a valódi nagy halak, a korrupciós gépezet fideszes vagy épp MSZP-s felelősei még ma is szabadon sétálgathatnak, esetleg továbbra is menekíthetik a korrupcióból származó vagyonukat offshore adóparadicsomokba.

Papcsák Ferenc elszámoltatási biztos annak idején hangsúlyozta, hogy nem lehetnek elvarratlan szálak. Megemlítette többek között a sukorói földügyletet, a völgyhíd, az északi Duna-híd kifizetetlen számláinak, illetve a Malév eladásának ügyét is. Továbbá leszögezte, hogy a jövőre nézve gondoskodnak a közpénzek felelőtlen felhasználásának megakadályozásáról.

Nos, a szálakat valóban remekül elvarrták az „elmúlthétévben”. Úgy, hogy még véletlenül se lehessen őket kibogozni.