Újabb botrányok az úszószövetségben: Széles Sándor kómában

Újabb botrányok az úszószövetségben: Széles Sándor kómában
Fotó: zsurpubi.hu

Amikor Gyárfás Tamás - a Hosszú Katinkával folytatott küzdelmeinek reménytelenségét belátva - lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött elnöki tisztségéről, Bienerth Gusztáv azonnal bejelentkezett. Rossz nyelvek szerint a politika igencsak beleszólt az elnökváltásba. Az új elnök a mellőzött úszóedzőt, Széles Sándort pedig - annak élettársa szerint - megalázta, aki azóta kómában fekszik.

Januárban Bienerth már le is nyilatkozta, hogy csontvázak lehetnek a MÚSZ szekrényében, amellyel feltehetően Gyárfás közel huszonnégy éves regnálásának működésére utalt. Egy multinacionális pénzügyi céget bízott meg a szövetség átvilágításával. A vizsgálat közel fél éve tart. Egyelőre nem túl sok publikus eredménnyel. Remélhetőleg a közgyűlésen kiderül, hogy mire is utalt a visszafelé lövöldöző, új elnök.  Az is érdekes kérdés, hogy míg Gyárfás sem jutalékot, sem fizetést nem vett fel a közel negyedszázados működése alatt, addig Bienerth megtartja-e ezt a - lássuk be - nagyvonalú hozzáállást.

Bienerth a politikából érkezett, hiszen kormánytag volt a megválasztása idején. Igaz, turizmusért felelős kormánybiztosként nem sok időt töltött a pozíciójában. Bienerth Gusztávra egyébként sem jellemző, hogy túl sok időt tölt egy helyen. Névtelenséget kérő informátorunk úgy fogalmazott, hogy

Bienerth szerintem a természetéből adódóan összeférhetetlen, ezért ilyen színes az életrajza. 

Több lemondott - folyosói pletykák szerint lemondásra felszólított - elnökségi tag jelzi az új elnök tevékenységét.

Bienerth munkásságának része, hogy nem túl hosszú ideje tartó regnálása óta leváltotta az úszókapitányokat. Mind a felnőtt, mind az utánpótlás, mind a nyíltvízi kapitány áldozatul eset az átalakulásnak. Tette mindezt fél évvel a hazai világbajnokság előtt, első lépései egyikeként. És ugyan megbízható, de az úszáshoz nem igazán értő emberekkel vette körbe magát. Ilyen többek között Wildner Domonkos, aki feltehetően csak cserejátékos lehetett a Szijjártó Péter féle futsal csapatban, hogy csak egy MÚSZ jogászi pozícióra tehetett szert.

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, Tóth István, a szentendrei úszóklub (HKLSE) szakosztályelnöke 10+10 kérdést intézett az új sportvezető felé. Ennek több pontja is foglalkozik Széles Sándor ügyével. Széles két hétig készült a jóakarói által megszervezett találkozóra, hogy a MÚSZ elnökével tárgyalhasson a jövőjéről. Azonban a megbeszélés alatt állítólag Bienerth nem túl erős empátiával beszélt a szakemberrel, majd az úszóedző dühösen és csalódottan, angolosan távozott. Ezután történt a balesete, azóta kómában fekszik. Bernáth Csilla, Széles Sándor élettársa kérdésünkre a következőket nyilatkozta: "A Gyurta-család tulajdonképpen ellehetetlenítette Sándor munkáját, Bienerth pedig mindezek után megalázta". Széles jelenlegi állapotáról nem kívánt nyilatkozni.

Bienerth és a valóság korrelációjában az is érdekes kérdés, hogy mire utalhatott az áprilisban megrendezett, debreceni országos bajnoksággal kapcsolatban tett nyilatkozatában, miszerint minden idők legerősebb magyar bajnoksága volt az idei, ugyanis mindössze egyetlen országos csúcs született. Fontos kérdés az is, hogy sikerült-e Bienerthnek új szponzorokat, újabb szponzorpénzeket megnyernie a magyar úszósport támogatására. Plasztikusan mutatja a Bienerth Gusztávval szembeni kételyeket Herczog Mária egyik bejegyzése.

Ha a többi információ is olyan hiteles, mint az UNICEF-fel kötött tavalyi megállapodás (nem volt ilyen), és az, hogy a Szövetség betette az általam megírt anyagokat a fiókba (nem így történt) az új vezetés azóta sem szólt róla, nem kerestek meg), akkor nem sok igazságot mond az elnök úr!

- cáfolta Bienerth egyik korábbi nyilatkozatát az elismert gyermekvédelmi szakember.

Bízunk benne, hogy Széles Sándor mihamarabb felépül, valamint abban is reménykedünk, hogy május 21-én minden felmerülő kérdésre választ kapunk a sorra kerülő MÚSZ közgyűlésen, mert egyelőre nagyon zavarosnak tűnik a víz a magyar úszósport medencéjében.