Holnap dől el, ki lesz Orbán kihívója!

Hétfő este összecsap a két legnagyobb ellenzéki párt - a Jobbik és az MSZP - miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor és Botka László.

Több mint 10 év után most láthatnak a magyar nézők érdemi - a szó klasszikus értelemben vett - televíziós politikai vitát két rivális miniszterelnök-jelölt között, miután Orbán Viktor - 2006-os Gyurcsány Ferenccel szembeni látványos veresége óta - tudatosan került mindenféle televíziós összecsapást az elmúlt években. Holnap este az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában, Baló Györgynél fog vitázni egymással Vona és Botka.

Vona Gábor Jobbik-elnöke és miniszterelnök-jelöltje jó néhányszor hívta már ki Orbán Viktor miniszterelnököt, mindeddig sikertelenül. És erre a mostani választások előtt még kisebb az esély, hiszen a kormánypárt számára az a kényelmesebb és biztosabb pozíció, hogyha nem vállal semmilyen hasonló jellegű, kétpólusú vitát.

Az már egy másik kérdés, hogy nálunk szerencsésebb országokban az a miniszterelnök-jelölt, aki nem vállalja a vitát, a választópolgároknál labdába sem rúghat. A vitakultúra ugyanis, illetve az érvek ütköztetése, valamint az ellenfelek összecsapása hozzátartozik a demokráciához, annak tulajdonképpeni lényege. Orbán a parlamentben sem hagyja érvényesülni az érdemi vitákat, azokat burkolt „buzizással” és „szemöldökcsipeszezéssel” üti el.

Reméljük, hogy a holnapi összecsapás megérteti a magyar emberek egy részével, hogy a valódi politika nem a másik semmibevétele, negligálása lenne, hanem a másik fél és a választópolgárok érvekkel történő meggyőzése. Hajrá Vona, hajrá Botka!