Vérlázító: Így intézményesítette a korrupciót a Fidesz

Vérlázító: Így intézményesítette a korrupciót a Fidesz
Fotó: zsurpubi.hu

Kedden az LMP-s Hadházy Ákos arról érdeklődött a Parlamentben Orbán Viktornál, hogy szokott-e beszélni az édesapjával az üzleteikről, miután Orbán Győző annyi osztalékot vett ki a cégeiből, amennyiért egy átlagember ezer évig dolgozik. A miniszterelnök nem sokat agyalt a válaszon, közölte: ha bármi bűncselekményről van tudomása, tegyen feljelentést.

A „tegyen feljelentést!” panel mellesleg legalább annyira beleégett a kormánypárti politikusok beszédközpontját alkotó agyterületek közé, mint a sorosozás vagy a simicskázás. De nem véletlenül merik ilyen félelmetes magabiztossággal puffogtatni ezt a két szomszédos mondat közti kötőanyagot. A Fidesz-KDNP az elmúlt hét évben olyan tökéletesen intézményesítette a korrupciót, és épített olyan strómanok zsebébe közpénzt pumpáló automatizmust, ami a mai jogi környezetben akár törvényesnek is minősülhet. Ami pedig esetleg nem, az az ügyészség előtt nem állhat meg olyan erős lábakon, hogy nyomozás, esetleg vádemelés szülessen belőle. És itt meg is dőlt az a fideszes trollok által számtalanszor érvként felhasznált elmélet, miszerint azért nem ülnek börtönben a kedvenc képviselőik, mert nem is lenne miért.

A kormányközeli oligarchák közpénz által híznak, a sajtóegyensúly soha nem látott mértékben billen az ő oldalukra, az egészségügy és az oktatás pedig romokban hever, mégis bátran kiálthatják a Parlament kupolája alatt: „Tegyenek feljelentést!”.

És kiáltották is már számtalanszor. A korrupcióra ennyi az Orbán-kormány-féle párhuzamos univerzum egydimenziós, pitiáner, pökhendi, cinikus és egyben vérlázító reakciója. Trafikmutyi, földrablás, közbeszerzés-maffia, ingatlanpanama, tökmindegy, ha nem teszik, tegyen feljelentést!

Íme, egy rövidített napló, a propagandagyár által ebben a témában termelt parlamenti bejegyzésekből:

2014.10.27

Staudt Gábor jobbikos képviselő több korrupciós ügyet elevenített fel, többek között említette a vám- és pénzügyőrségnél tapasztalható visszásságokat, mire Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a következőt mondta:

„Képviselő úr, önnek törvényi kötelezettsége, hogy ha bűncselekményről van tudomása, tegyen feljelentést, és akkor a magyar hatóságok eljárnak. De ne járassa le az országot, tisztelt képviselő úr!”

(Kontrát Károlynak egyébként különösen megtetszett ez a kétbites reakció, mert talán ő sütötte el a legtöbbször a Parlamentben. ITT, ITT, ITT és ITT is.)

2014.11.26

Hegmanné Nemes Sárát többen vonták kérdőre amiatt az ordító nepotizmus miatt, ami a trafikkoncessziók undorító és gátlástalan osztogatását jelentette a haveri köröknek. No para, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egyszerűen hárította a témát:

„Varju képviselő úr ugyan elment, de hogy őt idézzem, kockázatmentesen tesz felvetéseket, de azt javaslom, hogy amennyiben trafikkoncessziókkal és azok elbírálásával kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor tegye meg a szükséges intézkedéseket, tegyen feljelentést, és tárja fel a bizonyítékait.”

2015.03.03.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Liget Projekttel kapcsolatban felmerülő mutyizást intézte ez egy kézlegyintéssel:

„Ami azokat az elszólásokat illeti, hogy bűncselekményt követ el a kormányzat, akkor tisztelettel javaslom Hegedűs Lorántné képviselő asszonynak, hogy tegyen feljelentést, ha így gondolja.”

2015.07.06.

Volner János, a Jobbik képviselője arra volt kíváncsi, hogy a kormánypárt tagjai miért nem hajlandók aláírni büntetőjogi felelősségük tudatában az arról szóló nyilatkozatot, hogy nem menekítettek ki bennfentes információk alapján pénzt a Quaestorból.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként így válaszolt:

„Ami a Fidesz érintettségét illeti: önök ezt már harmadjára vagy negyedjére mondják el itt a parlamentben. Azt tudom önnek mondani, hogy ha bármilyen információja van, fáradjon be az igazságszolgáltatás hatóságaihoz, az ügyészséghez, a rendőrséghez, mondja el azt és tegyen feljelentést.”

2015.09.21.

Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő a sokadik gyanús földpályázat felől érdeklődött.

Nagy Istvántól, a Miniszterelnökség államtitkárától az alábbi reakcióra futotta:

„Ha valódi jogszabálysértésről szerzett tudomást, akkor én kérem a képviselő urat, hogy tegyen feljelentést, mint ahogy azt korábban is megtette már, vagy kérdezném: azóta óvatosabbá vált, mióta elutasították az említett feljelentéseket?”

2016.10.03.

Hadházy Ákos egy konkrét ügy kapcsán a következő kérdést intézte Orbán Viktorhoz:

„Úgy történik az európai uniós pénzek elosztása Magyarországon, hogy lejön egy cég, azt mondja, hogy hoztam egy projektet, megírom nektek, megnyerem nektek, cserébe azt kérem, hogy én legyek a kivitelező, és ha nem, akkor kvótám van, megyek egy várossal tovább?”

A miniszterelnök pedig készséggel válaszolt, tartalmasan, ahogy szokott:

„Arra szeretném kérni önt, hogy amennyiben az állam nevében ilyen cég jelent meg, akkor azonnal tegyen feljelentést.”

2016.10.24

Sallai R. Benedek LMP-s képviselő arról beszélt, hogy a kormány tagjai, a Magosz és az agrárkamara ellopták a magyar vidék jövőjét, és akik ebből sokat elvittek, azok az orgazdák.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára reagált erre. Na, vajon mit?

„Ha maga tud olyanról, aki így, nyilvánvalóan tetten érhetően csalárd módon, tényleg tisztelettel szeretném kérni, azonnal tegyen feljelentést.”

2017.03.27.

Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ikotity István LMP-s képviselő felé sütötte el a bárhol és bármikor bevethető fegyvert, mikor az korrupciót emlegetett:

„Képviselő Úr! Ha bármilyen konkrét információval rendelkezik, akkor ne vádaskodjon, hanem tegyen feljelentést, tegyen bejelentést, és akkor az ezzel foglalkozó hatóságok majd elvégzik az adott ügy kivizsgálását.”

2017.06.06.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a minap úgy reagált a mentős tüntetéssel kapcsolatos, dolgozókat ért fenyegetésekre, hogy

„ha történt megfélemlítés, tegyenek feljelentést.

Ő még azért biztos, ami biztos, megfejelte mindezt egy kis „elmúltnyolcévezéssel” is: amúgy „az MSZP-kormányok alatt 5 százalékkal csökkent a mentősök bére” - jelentette ki.

2017.06.07.

Németh Szilárd a lakására bejegyzett alapítvány számlájára érkező kétmilliárd forinttal kapcsolatban mindent frankónak gondol, és a szerdai bizottsági meghallgatásán a jól ismert gondolattal vágott vissza:

„Bárki bejelentést tesz az ügyészségen, hogy szerinte ez így nem jó, akkor az ügyészség vizsgálatot indít, és megnézik, hogy loptak vagy nem loptak, hazavitték, elásta a Buksi, vagy nem tudom.”