Ezek lehetnek Orbán Viktor nagy titkai

Ezek lehetnek Orbán Viktor nagy titkai
Fotó: zsurpubi.hu

Orbán Viktort sokszor vonják kérdőre a magyar Országgyűlésben. Ő ezekre kétféleképpen képes reagálni: cinikus röhögéssel vagy arrogáns, kocsmai színvonalú visszatámadással. Ja, és van egy harmadik lehetőség is. Amikor az ellenzék egy számára nagyon kényes téma epicentrumára bukkan, akkor egyszerűen kikerüli a konkrét válaszadást. Ebből lehet tudni, hogy a miniszterelnök titkol valamit. Nem is keveset.

Emlékezetes, mikor Vona Gábor márciusban súlyos kérést fogalmazott meg a parlamentben a miniszterelnök felé. A Jobbik elnöke arról beszélt, hogy Orbán is kapcsolatban állt a szolgálatokkal és a családjában is volt olyan, aki az ÁVH-nak dolgozott ügynökként 1956-ban.

Orbán régóta nem képes felidézni azt a fél évszázadnyi kommunizmust, amit nagyon mélyre temetett az elméjében, így az ügynökakták nyilvánossá tétele évtizedek óta várat magára. Lehet egy sejtésünk, hogy miért. A miniszterelnök a Jobbik elnökének felvetésére annyit válaszolt, hogy minden adat hozzáférhető az interneten és az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában. Vona ekkor szegezte Orbánnak azt a kemény kérést, hogy mondja ki:

Soha nem voltam ügynök, sosem adtam sem szóban, sem írásban jelentést senkiről.

Viktor nem merte. Sőt, akárcsak később a pekingi Tienanmen téren, a magyar Parlamentben is két kézzel mutatta a középső ujját egykori „rendszerváltó” imidzsének. Válasz helyett nemes egyszerűséggel idegesen csicskapártnak nevezte a Jobbikot, a lényeget viszont nem mondta ki: „Soha nem voltam ügynök”.

Az állambiztonsági múlt feltáratlanságának veszélye többször több helyen felmerült már, még az Országgyűlésben is, de a fideszes politikusokat nem hatotta meg.
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő például a következőt mondta portálunknak ezzel kapcsolatban:

A lényege az, hogy ezeket a titkokat fel kellene tárni, mert a piszkos módszereket úgy lehet a legjobban kiküszöbölni, ha egyszer szembe nézünk vele, nevén nevezzük, és haladunk tovább. Kelet-Európa nagyobb részén már ezen rég túl vannak, mi járunk még mindig egy helyben. Nyilván, ez azért van, mert a mai politikai és gazdasági elit is érintett, és még mindig sokakat lehet ezzel presszionálni, valamint dolgokat olyan irányba terelni, amit adott esetben egy külső hatalom akar. Ez Magyarország nemzetbiztonsága szempontjából nem jó.

Aztán ott van annak a bizonyos külföldi bankszámlának a kérdése. Szintén Vona Gábor vetette fel a parlamentben, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy Orbán Viktor menekíthet távoli helyekre komoly összegeket. A reakció ugyancsak sokatmondóra sikeredett. Már nekünk, adófizető választópolgároknak kínos, ahogy a miniszterelnök kitér az ellenzék kérdései elől. A kormányfő szellemi mélyrepülése egyre észrevehetőbb, a hanyatlás oka pedig az elméjét nyomó titkok súlya is lehet.

A kormányfőt nem csak a távoli múltjával, hanem a jelenével is lehet zsarolni, ez hatalmas nemzetbiztonsági kockázat lenne - mondta Vona Gábor Orbánnak áprilisban, majd ismét súlyos kérdést szegezett a kormányfőnek:

Van-e önnek, a családjának és legszűkebb környezetének külföldön eltitkolt vagyona, pénzügylete?

Felszólította, hogy ne kerülje meg a választ, mint az ügynökkérdéssel kapcsolatban, de Orbánt ez nem különösebben érdekelte. Nem bocsátkozott hosszas fejtegetésbe, annyit volt képes kinyögni, hogy

 „e tekintetben nyugodtan aludhat”, majd a szokásos habonyárpis mantrát alkalmazva simicskázott egyet, de a „nemet” megint nem mondta ki.

És ha már mentális hanyatlás: régóta bevetette magát a köztudatba egy „urban legend”, miszerint Orbánt gyógykezelték már egy erre szakosodott grazi intézményben. Bizonyítást nem nyert a dolog, de ha a miniszterelnök reakcióit figyeljük, nem tartjuk elképzelhetetlennek a dolgot. A titkait őrző méretes széfben akár ilyesmi is helyet kaphatott.

A Jobbik egyébként az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítást, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormánytagoknak azért, hogy a kormányt semmilyen irányból ne lehessen zsarolni. Tippelhetünk, hányan buknának meg egy ilyen teszten.

A Fidesz számára kerülendő téma a letelepedési kötvények ügye is, legutóbb ezzel izzasztották meg a miniszterelnököt. Orbán mesterien fejlesztette ki azt a Rogán Antal által is alkalmazott módszert, melynek lényege, hogy hiába kérdeznek meg tőle hatszor valamit, mind a hatszor van pofája kikerülni a konkrét választ. Ennek legkiválóbb bizonyítéka az eset, mikor a Hír TV Célpont c. műsorának riportere a kétes bizniszről kérdezte a kormányfőt:

– Miniszterelnök úr egy nagyon gyors kérdést megenged? Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után?

– Van rá egy szabály. Döntés van róla.

– De bármikor visszavonható.

– Döntés van róla.

– Akkor nem? Ezt vehetjük nemnek, miniszterelnök úr?

– Döntés van róla.

Nehéz, álmatlan éjszakái lehetnek mostanság Viktorunknak. Ha az az eldugott, titkokkal teli széf egyszer kinyílik, az abból kirobbanó információk nagyot fognak szólni. És ha börtönbe kell vonulnia, a választópolgárok mindent átható magabiztossággal mondhatják majd:

Döntés van róla.