Mire kellhet ennyi stadion? Pinochet a példakép?

Mit tudunk Chiléről? Talán annyit mindenképpen, hogy Dél-Amerikában található, hivatalos nyelve a spanyol, tudjuk, hogy itt volt az egykori Inka Birodalom, így a mai napig élnek ott indián leszármazottak. Ennél több információval nem is nagyon rendelkezünk róla, hiszen messze van tőlünk. Ám ahhoz, hogy a napjainkban nálunk zajló események mélyebb jelentőségét megértsük és előre számoljunk az azokból fakadó lehetséges következményekkel, olykor messzire kell tekintenünk. Mi történt Chilében, amire figyelemmel kell lennünk?

Stadion_Katonak

Augusto Pinochet 1973 szeptemberében véres katonai puccsal ragadta magához a hatalmat Salvador Allende elnöktől, a CIA segítségével. Nixon, az USA akkori elnöke tartott attól, hogy Allende vezetésével Chile Kubához hasonlóvá válik, ezért segítették az államcsínyt. Pinochet nem volt kiemelkedően intelligens, sőt, meglehetősen gyenge intellektussal rendelkezett. Kétszer elbukott a katonai akadémiai vizsgán és ha tanulni a kellett, súlyos migrénes rohamok törtek rá.

Pinochet diktatúrájának idején több százezer ember volt kénytelen elhagyni a hazáját, tízezreket kínoztak meg és tartottak fogva törvénytelenül.

A chilei nemzeti stadiont koncetrációs táborrá alakíttatta és az itt fogvatartott tízezreket különböző kínzásoknak vetették alá: áramot vezettek a nemi szervükbe, illetve nemi erőszakot is el kellett szenvedniük. Nagy hangerővel hallgattatták velük Julio Iglesias és George Harrison dalait. Széklettel és vizelettel teli vödörbe nyomták a fejüket.

Könyveket égettek. Pinochet jobboldali lévén, darabokra zúzta a baloldalt Chilében. Egy évnyi vérengzés után legitimálta pozícióját és kiemelkedő gazdasági sikereket ért el. 1990-ben átadta a a hatalmat a demokratikusan megválasztott Aylwin elnöknek, de a hadsereg élén továbbra is ő állt. Haláláig megúszta a felelősségre vonást, szívroham végzett vele 2006-ban.

És most térjünk vissza a 2017-es év Magyarországának világába. A kormány újabb 13 milliárd forintot csoportosít át. Mire? Stadionépítésekre. Még véletlenül sem a romjaiban heverő egészségügyre. Nem, a stadionépítés sokkal fontosabb. És nem lehet nem párhuzamot vonni Pinochet stadionjában történtekkel. Mert egyébként minek ennyi stadion, ha üresen konganak a lelátók? Ha úgy adódik, majd beterelnek oda minket, a jól bevált recept alapján?

Van még egy lehetőségünk. Jövőre választunk. Ne adjunk esélyt nekik!