Ki volt az első magyar szépségkirálynő, aki a Miss Európa-címet is elnyerte?

Az első magyar szépségkirálynő Simon Böske, aki 1929-ben a Miss Hungária, majd a Miss Európa-címet is elnyerte és ugyanebben az évben megosztva a Miss Universe-cím birtokosa is lett.

Szarka Lajos Simon Böske naplója című kötetéből sok minden izgalmas érdekességet megtudhatunk egy korabeli intelligens szépségkirálynőről, akit nem szédített meg a siker, a fény és a csillogás. Hogy pontosan miként képzeljük el ezt a maga korában szokatlan vékonyságú, finom vonású, angol-és zongoraórákra is járó keszthelyi, zsidó polgárcsaládból származó fiatal lányt?  

Pezsgőszínben játszó, ujjatlan csipkeköltemény, barna bársonyköpeny kékróka gallérral, selyemcipő és egy szál lila orchidea a kézben, csak hogy a két világháború közötti kifinomult ízlésvilágának egyik ruhakölteményét idézzük fel, amelyet Simon Böske röviddel magyarországi szépségkirálynővé választását követően európai „diadalútján” viselt.

Mint azt Szarka Lajos könyvéből megtudhatjuk a Miss Európának is megválasztott szépségkirálynő számára II. Lajos monacói herceg sötétpiros rózsacsokrot küldött, részt vett a Renault-cég túrakocsiján a dél-franciaországi partvidéket bemutató kiruccanáson, de volt bálnavadászattal összekötött jachtkiránduláson is.

SimonBoske

Simon Böskét azonban rövid, de annál fényesebb szépségkirálynői karrierje során számos antiszemita inzultus is érte. A két világháború közötti Magyarországon nem volt osztatlan a fiatal zsidó lány sikere. Akadtak olyanok is, akik Miss Palesztinának, vagy éppen Miss Csontváznak csúfolták a balatoni szépséget. Ez utóbbi  jelzőt a kellően kipárnázott formákhoz szokott, feltételezhetően tízóraira és uzsonnára is krémest és csörögefánkot habzsoló irigyei aggatták rá.

Simon Böske nem sokkal szépségkirálynővé választását követően férjhez ment, mert nem vágyott fényes színésznői karrierre. Noha későbbi élete folyamán közel került a színház világához, mert röviddel első, sikertelen, válással végződő házassága után Jób Dánielhez, a Vígszínház művészeti vezetőjéhez ment feleségül. A Karinthy Frigyest és Márai Sándort is megihlető Simon Böske szépségkirálynővé választásának sikertörténetéről azt vallotta, hogy

egy gyönyörű kirándulás volt, amely elmúlt, szép volt, de nem jelentett sokat az életemben, és nem befolyásolta azután való életemet.”

(A cikk első változata 2018.02.15-én jelent meg.)