Hazudni bűn: 80 sajtópert vesztett az orbánista média tavaly

Semmi különös.

158 sajtóhelyreigazítási perből 80 esetben, azaz nagyjából az esetek ötven százalékában marasztalta el részben vagy egészben a kormányközeli médiát a bíróság 2019-ben – írja az Átlátszó adatigénylésére hivatkozva a Magyar Hang.

A kormánykritikus médiát 87 esetből 13-szor marasztalták el, vagyis az esetek körülbelül 14 százalékában. A kormánykritikus média kategóriájába a Fővárosi Törvényszék által közölt listából 12 online portál, 2 tévécsatorna, 2 rádió, 6 hetilap, valamint a Népszava és a Blikk tartozik bele. 

Az Orbánista média ellen nagyjából kétszer annyi per indult, a legtöbb - nincs meglepetés - az Origó ellen. Ezekből a portál el is veszített 25-öt. Hasonló számok szerepelnek a Pesti Srácok szerkesztőségénél, ők 31 esetben álltak bíróság elé, és ebből 12-ben született elmarasztaló ítélet, 1 esetben részlegesen elmarasztaló. A portált ezen kívül két személyiségi jogi perből egyben szintén elmarasztalta a bíróság.

Viszonylag sok – 23 és 21 – helyreigazítási pere volt a TV2-nek és a Hír TV-nek is, előbbit 12, utóbbit 8 esetben marasztalták el részben vagy egészben.

A kormánykritikus HVG-nek és a hvg.hu-nak összesen 18 pere volt, de egyszer sem született elmarasztaló ítélet velük szemben, ahogy a négy ellenük indult személyiségi jogi perben sem. Az Indexet 10-ből kétszer marasztalták el, a 444-et 8-ból két alkalommal részben, a 24.hu-t 12 alkalomból négyszer, szintén részben. Az Átlátszót 8-szor perelték, a Magyar Hangot pedig 4 alkalommal, elmarasztaló ítélet nem született.