A babaváró hitel eredményeként a magyar emberek rohamtempóban adósodnak el

Bár a január az eddigi leggyengébb hónapnak bizonyult a babaváró történetében, immár a lakosság banki hiteltartozásának a több mint 7%-a van ebben a hitelben - írja a Portfólio.

A kormány szerint ugyan szárnyal az ország, a Portfolio szerint 2019 soha nem látott lakossági hitelfelvételt hozott, és most már az is látszik, hogy a dinamika januárban sem tört meg a piacon. A babaváró hitellel együtt 60%-kal több hitelt vettek fel a háztartások az év első hónapjában, mint egy évvel korábban.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője is reagált a hírre, emlékeztetett, hogy mikor a kormány kijött a babavárónak elnevezett hitelkonstrukcióval, világosan elmondta, hogy a magyar fiataloknak nem újabb hiteleket kellene ajánlani, de a kormánypárti padsorokból csak "huhogást" kapott válaszul.

A kormány a fiatalokat nem partnernek és a jövő letéteményesének, hanem újabb kizsákmányolható alattvalónak tartja. Persze minek is tartaná a magyarokat egy olyan kormány, amely az országban mindent teremtett, csak családbarát környezetet nem. Helyette van állandó hisztériakampány, polgárháborús hangulatkeltés és pszichés nyomás. Nem csoda, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok menekülnek Magyarországról oda, ahol lehet, hogy a helyi kormány kevesebb pénzből reklámozza családbarátságát, viszont hitel helyett biztos és tisztességesen fizetett munkahelyeket, hecckampányok helyett pedig nyugodt hétköznapokat teremt - fogalmazott a politikus Facebook-bejegyzésében.

Gyöngyösi szerint a legutóbbi számok lesújtóak: a "babaváró hitel" eredményeként a magyar emberek rohamtempóban adósodnak el.  A Jobbik szerint a magyar embereknek nem újabb és újabb hitelek kellenek a nyakába, hanem igazságos bérek, megfizethető lakhatás és kiszámítható, európai mindennapok.