Orbán a tesztekkel kapcsolatban is ostobaságokat beszél

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása és számos nemzetközi példa bizonyítja, hogy a tesztek használatával csökkenthető a járvány terjedése, Orbán tegnap is azt hangoztatta a parlamentben, hogy felesleges tesztelni.

„Mérjünk többet, teszteljünk többet. Ezt tesszük. Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni” – mondta Orbán hétfőn a parlamentben.

Hozzátette, hogy csak akkor biztos az eredmény, ha már megjelent az antitest. Míg az nincs, addig csak 50-70 százalékos biztonságú a mérés. Orbán szerint emiatt előfordulhat, hogy valakit tesztelnek, annak az eredménye negatív, de közben már megfertőződött.

Emlékezhetünk arra is, hogy Kásler Miklós, Orbán Tízparancsolattal védekező minisztere szintén azt mondta, hogy szűrési céllal vizsgálatot végezni értelmetlen.

Azért is remek, hogy így gondolkodnak azok, akik emberéletekért felelnek, mert a WHO éppen hétfőn szólította fel nyomatékosan az országokat, hogy minden gyanús esetet teszteljenek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a leghatékonyabb módszer a járvány lelassítására a tesztelések felpörgetése. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus genfi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyszerű üzenetük van minden ország számára: tesztelni, tesztelni, tesztelni.

Mondta ezt azért, mert tesztelés nélkül nem lehet a fertőzött személyeket elkülöníteni, és ezzel megtörni a fertőzési láncolatot. Ghebreyesus hangsúlyozta, hogy mindenkit, akinek kapcsolata volt fertőzöttekkel legalább a tünetek megjelenését megelőző 48 órában, tesztelni kell.

Falus András, immunológus szakértő, Széchenyi-díjas tudós, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója a 444.hu-nak azt nyilatkozta, hogy sokkal több tesztre van szükség, ami véleménye szerint csak szervezés kérdése. A technológia a 80-as évek óta elterjedt, olcsó és egyszerű, egyetemén a diákok is el tudják végezni.

Szintén tegnap közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy végre lesz változás a szűrési protokollban. Már elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is, még ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja – közölték az atv.hu érdeklődésére.

Eddig akkor végezték el a koronavírus tesztet, ha egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél fennállt legalább a hirtelen kezdődő, 38 fokosnál magasabb láz, a légszomj, vagy a köhögés egy feltétele. Emellett, ha a tünetek kezdetét megelőző 14 napban az új koronavírus által leginkább fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt valószínűleg fertőzött személlyel.

Ez a változtatás is ellentmond Orbán hétfői monológjának, és nagyon úgy tűnik, ugyanaz a mismásolás és kamuzás megy a kormányzat részéről, mint az iskolák bezárásával kapcsolatban. És valószínűleg olyan kormányzati hiba, ami emberéleteket követelhet majd.