Románia is fényévekkel előttünk jár a koronavírus miatt bajba jutottak megsegítésében

Csehországban és Romániában az állam pótolja azok jövedelmét, akiknek megszűnt a munkája a járvány miatt. Magyarország nem.

Romániában a kényszer-szabadságoltak bruttó bére 75 százalékának átvállalásáról döntött a kormány. Emellett a 12 évnél fiatalabb gyereket, vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékos gyereket nevelő szülők is fizetett szabadságra jogosultak a kihirdetett szükségállapot végéig.

Csehországban az államtól megkapják bérük 80 százalékát azok a dolgozók, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezárt a koronavírus miatt hozott rendeletek nyomán. Ebbe a körbe tartoznak a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú termékeket áruló boltok dolgozói is.

Mi van Magyarországon?

- KATA-általányadót csak a taxisoknak nem kell fizetni, pedig rengeteg "katás" került bajba.

- Hiteltörlesztési moratórium ugyan van, a bankok azonban a kamatot utólag is érvényesítik majd. Tehát, a hitelállománya nőni fog annak, aki nem törleszt.

- Hatályon kívül helyezték az amúgy is gyenge munka törvénykönyvét. Azaz, a válságban a dolgozók totális kiszolgáltatottságban vannak jelenleg.

- A turizmus és vendéglátásban elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét. Köszi. Ettől mondjuk a fizetéseket még nem tudják kitermelni.

És kész. Ennyi. Ha bajban vagy, vehetsz fel kedvezményes hitelt. A magyar társadalmat eddig is afelé lökte a kormány.

Az megvan amúgy, hogy nem olyan régen Ugandába (is) simán küldtünk egy 16 millió eurós segélycsomagot?