Elképesztő felelőtlenség: Orbán a rendelettel azt üzente az időseknek, nyugodtan elhagyhatják otthonaikat

A járvány szempontjából leginkább veszélyeztetettek már épp kezdték elfogadni, hogy az ő érdekükben a legjobb az, ha otthon maradnak. A miniszterelnök most felhatalmazta őket, hogy nyugodtan mehetnek piacra, bevásárolni, ráadásul egy szűkített idősávban, napi három órában, ami még össze is zsúfolja majd őket.

Összeszámolni is nehéz lenne, hogy a koronavírus elleni küzdelemben, a kormány hány felelőtlen, lassan meghozott döntéssel hazardírozott már az emberek életével. Emlékezhetünk például az iskolák bezárásával kapcsolatban késlekedve meghozott lépésre, a tesztelések feleslegességét, vagy éppen a maszkok használatát nem javasló ostoba kijelentésekre.

Orbán Viktor mai rendeletének idősekre vonatkozó része azonban, amiben egyenesen azt üzeni a vírus által leginkább veszélyeztetett korosztálynak, hogy reggel kilenc órától délig nyugodtan hagyják el az otthonaikat, menjenek piacra, boltokba, egy olyan felelőtlen, megengedhetetlen lépés Magyarország miniszterelnökétől, ami minden eddigi elhibázott lépésnél több emberéletet követelhet.

A Jobbik éppen az idősek védelme érdekében szólította fel már jóval korábban a kormányt, hogy a 65 éven felüliek lakóhely-elhagyási tilalmát készítse elő és vezesse be azt. Továbbá javasolta az ellenzéki párt, hogy

azoknál a 65 évnél idősebb embereknél, akiknél nincs külső segítség a bevásárlásra, az önkormányzat szervezze meg a napi ellátást, vásárlást!

Hozzátették, be kell vonni önkénteseket is, akik mindenben tudják segíteni az időseket, illetve szükség esetén a diákok érettségihez kötelező önkéntes munkáját is be lehet vonni az ellátásba. A munkanélkülivé váló dolgozóknak szintén automatikusan fel kell ajánlani az új típusú segítő munkavégzés lehetőségét, megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében, de az önkénteseknek megfelelő védőfelszerelést és felvilágosítást is kell kapniuk a munkához.