A brit The Guardian vezércikkben számol be az Orbán hatalmi törekvéseit szolgáló törvényről

A lap kiemeli, a járvány miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel a kormányzatok más országokban is „veszélyezteti felhatalmazást” kérnek, ám ezek egy együttműködő demokráciában meghatározott időtartamra szólnak. Többek között Azerbajdzsán autokrata vezetőjéhez hasonlítják a magyar miniszterelnököt.

A Guardian felsorolja, Orbán az elmúlt években milyen lépéseket tett meg annak érdekében, hogy bebetonozza hatalmát, itt megemlítik a média, a bíróságok, vagy éppen a civil szervezetek elleni hadjáratot is, hozzátéve, hogy a migrációs helyzettel kapcsolatos „vészhelyzeti” intézkedések még most is érvényben vannak hazánkban.

A komoly büntetéssel fenyegető „rémhírterjesztéssel” kapcsolatos szigorításról azt írják,

Orbán vezérszurkolói a sajtóban máris azt sugallják helyeselve, hogy ez az intézkedés a kritikus újságírók letartóztatásához vezethet.

A miniszterelnök „túlhatalomtörvényéről” megjegyzik, hogy más autokrata vezetők, például Azerbajdzsánban Ilham Alijev is erősítette az ellenzéki csoportok vegzálását. Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu pedig arra használja a veszélyhelyzeti felhatalmazást, hogy csúsztassa azokat a vizsgálatokat, melyeket vele szemben, korrupciós vádakkal kezdeményeztek.

Az Orbán hatalmi törekvéseit szolgáló törvénytervezetről minden bizonnyal ma szavaz az Országgyűlés.