Volt, nincs: Orbánék a járványra hivatkozva elvették Göd bevételeinek a harmadát

A település ellenzéki polgármestere szerint ezzel aláírták a város halálos ítéletét.

A koronavírus gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket

jelent meg a tegnapi Magyar Közlönyben.

A rendelet olyan területek kijelölését teszi lehetővé, ahol

  • a kormányzat által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított, legkevesebb 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló beruházások valósulnak meg.

Ide sorolható a gödi Samsung-gyár is, a kormány választása pedig elsőként az ellenzéki polgármester által vezetett Gödre esett.

Ez pedig azt jelenti, hogy a helyi önkormányzat az iparűzési adóból származó bevételeit is elveszíti.

A rendelet szerint ugyanis a helyi adókról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően, a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzat képviselő-testülete jogosult arra, hogy rendeletével a helyi adókat bevezesse. Vagyis ezzel az intézkedéssel a Pest megyei önkormányzathoz kerülnek át az adóbevételek.

Göd esetében azzal indokolták a döntést, hogy

a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából léptek így.

A rendelet hatályát egyelőre június 15-ig, vagy legkésőbb a veszélyhelyzet végéig hosszabbították meg.

A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

- reagált a hírre Balogh Csaba, a település ellenzéki polgármestere, aki hozzátette, hamarosan jelentkeznek az önkormányzat által tervezett lépésekről, illetve a demonstráció részleteiről.