Tállai András olyan összefüggésre világított rá, hogy felsírsz

Vagy a röhögéstől, vagy a fájdalomtól. Hangulatfüggő.

Az, hogy a tervezettnél kisebb arányban vették igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot, arra bizonyíték, hogy a magyar családok és vállalkozások anyagi helyzete az utóbbi években megerősödött - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Világgazdaságnak.

A napilap keddi számában megjelent interjúban az államtitkár közölte: a gazdaság erejét mutatja, hogy a lakossági és a vállalati adósok körében is jókora azok aránya, akik nem éltek a lehetőséggel, és az is látszik, hogy az intézkedés épp a legsérülékenyebb rétegnek – a kisebb jövedelmű lakossági ügyfeleknek és a nagyobb tartalékokkal nem rendelkező kis- és középvállalati szegmensnek – nyújt érdemi segítséget.

Szóval, ezt most még egyszer: Az, hogy az egyébként hitelből élő családok sokaságának egy része úgy döntött, hogy nem szeretne jővőre még durvább kamatokat is fizetni az amúgy is drága hitelére, azt jelenti, hogy a magyar családok és vállalkozások anyagi helyzete az utóbbi években megerősödött. 

A KSH friss adatai szerint áprilisban amúgy már 425 ezer magyar tekintette magát munkanélkülinek, ami 140 ezres növekedés a koronavírus-válság előtti időszakhoz képest. Bár a hitertörlesztésüket lehet, hogy fel tudták függeszteni decemberig, napi háromszori meleg étkezést valószínű nem biztosít nekik Tállai András. De az is sanszos, hogy aki havi 140 ezer forintért elhelyezkedik a kormány által ajánlgatott honvédségnél, januártól se fogja tudni törleszteni - mondjuk - a havi 100-150 ezer forintos lakáshitelét. De még a havi 40 ezrest se.

Persze, Tállai András szociális érzékenysége nehezen fejlődhet a havi 1 millió 300 ezres fizetése által vagy a 6 ingatlanjának kertjében, ami a vagyonnyilatkozata szerint rendelkezésére áll.