Szijjártó Péter teljesen kiakadt, mikor a magyar sajtószabadságról kérdezték Lisszabonban

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatót. Élményszámba ment.

Szijjártó Péter többek között arról beszélt a portugál fővárosban, hogy olyan fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, amelyek javítanák az Afrikában élő emberek életkörülményeit, lehetővé téve az afrikai embereknek, hogy Afrikában találják meg jövőjüket. Kijelentette, hogy Magyarország kötött segélyhitel- és fejlesztési programokkal segíti az afrikai országokat, és több mint ezer ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatóknak. Öröm és bódottá. Az esemény izgalmát azonban nem ez a téma szolgáltatta.

Egy kormány képviselőinek sajtótájékoztatókon általában lehet kérdéseket feltenni, ha nem Magyarországon van az ember, így történhetett meg, hogy a Reuters tudósítója azzal szembesítette mélyen tisztelt külügyérünket, hogy miközben a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet szerint Magyarországon a második legrosszabb a sajtószabadság helyzete az EU-ban, az Index főszerkesztőjét is leváltották.

Így egyre nagyobb az aggodalom a magyar sajtószabadságot illetően, ön hogyan reagál ezekre? illetve Magyarország szabad országnak tekinthető-e, ha nincs sajtószabadság? - tette fel a kérdéseit a nemzetközi hírügynökség újságírója.

Nem biztos, hogy jól értettem a kérdését - fakadt ki kapásból Szijjártó, akinek az idegszálait látszólag rendesen megdolgoztatta a Reuters. Ő nem ehhez szokott hozzá. Azt ezt követő monológja pedig minimum sajtótörténeti kuriózum:

Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe? Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, de Magyarországon biztosan nem. Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet! Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen. Kedves hölgyem, Magyarországon ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van-e esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban?”

Esetleg még azt érdemes lett volna megemlíteni, hogy Magyarországon tulajdonképpen balliberális médiatúlsúly van.