Jobb később, mint soha: két héttel az iskolakezdés előtt közzétették, milyen intézkedési tervet kapnak járványügyben az iskolák

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hetek óta erre kérte a kormányt. Nem kapkodták el, az biztos. 

Bár a kormány osztálytermi tanítással tervez és nem látja indokoltnak a digitális oktatást, azért 

minden iskolának fel kell készülnie egy lehetséges átállásra. Erre saját protokollt kell kialakítaniuk, amihez az Oktatási Hivatal módszertani ajánlást ad. 

Hogyan? Kit érdekel! Oldják meg, ahogy tudják. Elvégre az előző átállást is élvezte tanár, diák, szülő egyaránt, legalábbis Káslerék szerint. 

Rendszeres, fertőtlenítő nagytakarítást kell végezni mindenhol, ehhez a fenntartónak kell biztosítania az eszközöket. A bejárathoz kézfertőtlenítőt kell kihelyezni, valamint figyelni kell arra, hogy érkezéskor, étkezések előtt és után mindenki alaposan mosson kezet. Az étkezéseket úgy kell megoldani, hogy az osztályok és az óvodai csoportok ne keveredjenek,  tartható legyen a védőtávolság sorban állás esetén is. 

Továbbá az osztálytermekben gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, ha máshogy nem megy, a nélkülözhető bútorok kipakolásával, vagy más helyiségek bevonásával. A maszk viselése nem kötelező.  

 

A PDSZ közzétette a szakképző intézmények protokollját is, eszerint: 

Amennyiben a 1,5 méteres védőtávolság nem tartható, a tantermi tanórákon a tanulói létszám csökkentése, megosztása szükség esetén megvalósítható úgy is, hogy online módon, önálló otthoni felkészüléssel szervezhető meg. 

A szakszervezetek és például a Jobbik szerint a “hibrid rendszer” megteremtése lenne üdvözítő. Ez a személyes részvétel és az online oktatás fúzióját jelenti, amivel csökkentei lehetne az egy időben egy teremben tartózkodó diákok számát. 

A PDSZ szerint egyébként az intézmények és a kormány nem képes biztosítani a biztonságos oktatás feltételeit járványhelyzetben. A PSZ alelnöke is betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat - írta meg a Magyarhang

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás