A kormány szerint tényleg válogat a vírus, hogy hol, s hány órakor fertőz

Más logikát továbbra sem találni az intézkedések mögött.

Az Átlátszó vette észre, hogy a kormánypárti sajtó nagy erőkkel reklámoz egy tokaj-hegyaljai fesztivált, a Mindszenthavi Mulatságot, amit a hétvégén rendeznek meg. A TV2 Mokkája ráadásul nem véletlenül ajánla a tömegrendezvényt: 2017-ben a környéken bevásárolta magát Mészáros Lőrinc.

Szabó Hajnalkával, a Füleky pincészet kereskedelmi és marketing vezetőjével 5 percen át beszélgettek a Mokka műsorvezetői. Volt szó borokról, ételekről, zenekarokról, tájakról, borteraszokról, meg arról, hogy lesz felvonulás, élményszüret és gyerekprogramok is. A koronavírus, védekezés, távoltságtartás nem hangzott el, ellenben bíztak benne, hogy jó idő lesz, így sokan mennek majd, a tömeg pedig meg fog oszlani a különböző helyszíneken.

Mint az Átlátszó írja, a KESMA-lapok már szeptember elején beharangozták a rendezvényt, az origo.hu és a helyinek számító boon.hu, valamint a Magyar Nemzet is lehozta, hogy "Idén is jó hangulatot ígér a Tokaj melletti Mindszenthavi Mulatság". A köztévé is fontosnak érezte, hogy beszámoljanak a programról – 5 és fél perc hosszan. Erre tromfolt a TV2, ahol szeptember 15-én közel 6 és fél percen át reklámozták a szüreti napokat.

Aztán van itt nekünk még valami a kormánymédia jóvoltából. A Szuperkupával kapcsolatos félelmek eloszlatása.

A második hullám elérte Magyarországot és Budapestet is. Hogy ez milyen fenyegetettséggel jár, azt pontosan senki nem tudná – merné – megmondani, abban azonban konszenzus mutatkozik hazánkban, hogy szinte senki sem akarja a tavasszal megtapasztalt bezárkózást. Egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelve, de összességében mégis szabadon élhetünk. Így például járunk futballmérkőzésekre is.

Hogy ez kockázattal jár? Lehet. Jómagam legutóbb szombaton voltam meccsen, Ráckevén a Ferencváros vendégjátékát néztem meg. Másik kétezer emberrel együtt. Kis túlzással egymás nyakában csüngtünk, a vírus, ha akart és tudott, tobzódhatott. Mégsem rettegtünk. Mert jól éreztük magunkat, mert boldogok voltunk. S a lélek tápláléka, jól tudjuk, gyakran hatásosabb, mint a test gyógyszere. Sokkal rosszabbul éreztem volna magam, ha úgy jön el a Fradi a szülővárosomba, hogy nem lehetek ott a lelátón.

- írta meg a Magyar Nemzet szerdán. Így ha bárkinek adódtak volna kétségei a csütörtöki meccs után, esetleg félelmei, hogy sokan megfertőződtek, jussanak eszükbe a kormánypárti sajtó sorai.

Érdekes felvetés, hisz sokak számára egy koncert vagy zenei fesztivál is a "test gyógyszere" és a boldogság forrása, a "lélek tápláléka" lett volna a nyáron - amikor század ekkora volt a fertőzésveszély -, plusz nem utolsó sorban nagyon sokak megéhetése is. A kormány - aki a Magyar Nemzet munkatársait is eltartja - azokra mégis azt mondta: a-a, az veszélyes.

Ja, és az megvan, hogy olyan fitneszbulit tart a Rogán Cecília-féle Fitbalance, amin nincs 500 fős limit, és még maszkot sem kell hordani? Az eredetileg május 23-ra meghirdetett, jelen állás szerint október 3-4-re szervezett, 2 napos esemény 100 kiállítóval, fellépővel az Arénában és szabadtéren további 6000 m2-en lesz. Nekik szabad.

Müller Cecília a minap azt fejtegette, hogy azért zárnak 11-kor a szórakozóhelyek, hogy ne legyen csoportosulás. Jelentjük: sok szórakozóhely már most közölte, hogy este 6-tól 11-ig lesz akkor a buli. De abban az idősávban ugye nem okozhat gondot a csoportosulás. Ahogy nem okozhatnak gondot a Mindszenthavi Mulatságon vagy a Fitbalance-on összeverődő csoportok sem. 

A lényeg, hogy a vírus tiszteletben tartja, kinek mi a boldogság. Főleg, ha kormányközeli rendezvényről van szó.