Öt frankó YouTube-csatorna a kormánypropaganda helyett

Miután lassan alig marad nézhető tévécsatorna, mert mindent eláraszt a kormánypropaganda, a tévéelőfizetést is érdemes meggondolni. Helyette a streaming-szolgáltatók és a videómegosztók is jó alternatívát jelenthetnek. A következőkben 5 olyan magyar tartalomgyártót ajánlunk, akik, ha kell, tudnak kormánykritikusak lenni, igényes tartalmakat készítenek és ami a legfontosabb, tanulni lehet tőlük.

1. Fókuszcsoport

Nagy Ádám általában a YouTube-on fellelhető, megosztó tartalmakra reagál csatornáján. Adott esetben politikailag is állást foglal, de okosan teszi. Egyébként filmes szakember és ezért a reakcióiban ilyen szemmel is elemzi az anyagokat. Legutóbb megnyilvánult Dúró Dóra könyvdarálási akciójával kapcsolatban is.

 

2. Ázsiába szakadtam

A csatorna tulajdonosának teljes nevét nem ismerjük, azt tudjuk, hogy Zsolt a keresztneve, orvosi végzettségű és Thaiföldön tanít egy egyetemen. A Covidról szóló videói rendkívül informatívak, a legújabb orvosi kutatások eredményeire és egészségügyi szaklapokra támaszkodva tájékoztat. Megtekintésre ajánljuk azt a videóját, melyben a kormány jelenlegi járványkezelési stratégiáját bírálja a svéd modell tükrében.

3. Magyarósi Csaba

Magyarósi Csaba évekkel ezelőtt az Index újságírójaként kezdte, Mesterházi Dáviddal elkészítették az Attraktor című dokumentumsorozatot. Az Egy nap a városban és az Apple blogok szerzője, ezen kívül számos más projektje is van. Vlogjainak különös hangulatát a budapesti vágóképek, drónfelvételek és igényes zenei aláfestések adják. Csaba a mindennapi közéleti eseményekkel kapcsolatban is megnyilvánul, technikai újdonságokat mutat be, pénzügyi ismereteket oszt meg és inspiráló, előremutató emberekről és projektekről ad hírt. Új kedvencünk tőle a PC kommunikációról szóló rész:

4. Ideológiák tárháza

Az emberek szeretnek eszmékről, ideológiákról, nézetekről, politikai oldalakról beszélni, besorolni magukat és másokat, a probléma ezzel az, hogy sokszor nem igazán vannak azzal tisztában, hogy bizonyos fogalmak mit jelentenek pontosan. Ezt a csatornát egy kis csapat készíti, egészen konkrétan, szinte szájbarágósan magyarázzák el ismert és kevésbé ismert fogalmak és eszmék alapjait, fejlődését és lényegét. Ajánljuk Politikai gyorstalpaló című videójukat, mely sűrítve, mégis érthetően mutatja be az alapvető politikai irányokat.

5. Garázsmenet

Két frissen diplomázott, kommunikáció szakos fiatal, Végh Dóri és Pásztor Martin csatornája, melyen hétről hétre hosszabb beszélgetések kerülnek felvételre, egy kacatokkal teli, mégis bájos kis garázsban. A fiatalok az adások felében egymással beszélgetnek, mely beszélgetésekből korosztályuk érdeklődését, problémáit, életfilozófiáját lehet kiválóan megismerni, az adások másik felében pedig a legváltozatosabb vendégekkel készítenek interjút. Voltak már vendégek a YouTube és a közösségi média ismert arcai, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Puzsér Róbert is. Ami miatt különösen ajánljuk ezt a csatornát, az az a tiszta, érdeklődő figyelem, mellyel minden vendékükhöz fordulnak. Megtekintésre ajánljuk azt a videójukat, melyben a nézőik által beküldött kínos történeteket adják át, egyszerűen azért, mert viccesebb, mint megnézni a Tényeket.