Magyarországon többen halnak meg, mint a svédeknél, ahol a király elismerte, hogy elbukott a járványkezelés

Világszínvonalú védekezés.

December 17-ére újabb 157 ember halt bele Magyarországon a koronavírus szövődményeibe. A járvány kezdete óta elhunytak száma 7538-ra nőtt, ezzel az egymillió főre jutó COVID-19 miatti halálozás elérte a 781-et, ez a 23. legnagyobb érték a világon.

A Magyarországnál valamivel népesebb, 10,128 millió lakosú Svédországban december 16-án 26 halálesetről érkezett jelentés, a COVID-19 miatt elhalálozottak száma összesen 7802, így 770 áldozat jut egymillió lakosra a december 17-i adatok szerint - hívja fel a figyelmet a Qubit.

Ez az adat azért különösen érdekes a számunkra, mert míg nálunk Orbán Viktor azt mondja, hogy nálunk világszínvonalú a védekezés, addig XVI. Károly Gusztáv svéd király, az éves, tévében tartott beszámolójában azt mondta, hogy:

„Azt hiszem, elbuktunk. Rengeteg ember halt meg és ez szörnyű.”

Orbán Viktor viszont ilyet nem mond. Ő inkább azt hazudta szeptemberben, hogy „mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani.”

Mikor a szemére vetették, hogy ez nagyon nem sikerült, hétfőn a parlamentben így reagált:

"Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert egy világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik-e abban, hogy romlanak a statisztikák.”

Ennél több adatot nem is nagyon kell egymás mellé tenni.