Nerisztáni biznisz: Offshore-múltú, veszteséges cég kereskedik itthon a kínai vakcinával

Azzal a kínai vakcinával, ami a legdrágább az összes közül, és amit egyébként más országnak olcsóbban adtak el. Sikeres járványkezelés lvl 999. Valakik megint jól járnak.

Az Alfahír szúrta ki a Gulyás Gergely által tegnap nyilvánosságra hozott szerződések között, hogy offshore-múlttal rendelkező, évekig veszteséges cég lesz a kínai vakcina itthoni kereskedője. A Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnak - az Opten adatai szerint - a kezdetekben (2009-2013) között egy Port Vilaba (a csendes-óceáni Vanuatui Köztársaság fővárosa) bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments volt a tulajdonosa.

A kezdeti nehézségek után 2015-ben több mint 1,6 milliárd nettó árbevételt generált, ami 2019-re viszont 362,185 millió forintra csökkent. Sőt, a legfrissebb elérhető adatok szerint 2019-ben, és 2018-ban veszteséget termelt (2019-ben mínusz 21,6 millió forint, 2018-ban mínusz 60,9 millió forint volt az adózott eredménye).

A változást 2020. november 27. hozta el, ugyanis a Danubia Pharmát felvásárolta a Syntonite MED Zrt., ami a Széchenyi tér 7-8-ban van bejegyezve, ami egyébként a humántárca egyik részlegének is otthont ad. A felvásárlás után a Danubia is áttette az exkluzív belvárosi irodaházba a központját. 

A szerződés szerint a megrendelt ötmillió adagot négy részletben szállítja Kína: március 15-ig 500 ezret, április 15-ig újabb 500 ezret, május 15-ig további 500 ezret, és június 15-ig a maradék 3 és félmilliót.

A leírás azt is tartalmazza, miszerint az oltóanyagnak az átadás napjától 6 hónapon át használhatónak kell maradnia. A fizetés pedig a szerződés szerint két lépcsőben történik:

- 66 millió eurót (plusz áfa) a szerződés aláírása utáni három napon belül

- további 84 millió plusz áfát pedig március 31-ig fizet ki a magyar állam.

A szerződés keltezése január 29., ami azt jelenti, az első részletet már elutalta a kormány. A vételár adagonként 30 Euró + 5 százalék Áfa, vagyis ez a legdrágább vakcina, amit Magyarország megrendelt. Ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak.

Orbán portyázói tehát a jelek szerint nem fürkésztek elég jó, ugyanis míg a Pfizer/Biontech vakcina csupán 4 ezer forint körül van, addig az orosz Szputnyik-oltás több mint 6 ezer, a kínai Sinopharm-vakcina pedig több mint 11 ezer forintba kerül.

El lehet képzelni, milyen árbevételt produkál majd a NER által felkarolt cégecske, ha a magyar állam lehívja az összes szerződésben foglalt kínai vakcinát.