Hivatalos: Magyarországon kapják a legkevesebb támogatást az emberek

Március 8-tól igényelhető az Újraindítási Gyorskölcsön, a turisztika, vendéglátás, sport és kultúra szektorban tevékenykedő vállalkozások részére. Eközben a világ szerencsésebb részein egészen más a helyzet. Nem eladósítják, hanem támogatják a vállalkozásokat és az embereket.

Az USA-ban átment a törvényhozáson Joe Biden 1900 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagja. A teljesség igénye nélkül, például a munkanélküli segély 300 dollárral emelkedik. Nagyjából 90.000 Ft. Nem havonta, hanem hetente és nem összesen ennyi, hanem ennyivel emelkedik. A szerényebb jövedelmű családok fejenként egyszeri 1400 dollár (426.000 Ft) támogatásban részesülnek. Még egyszer mondjuk, fejenként. Emellett a vendéglátóipar támogatására, tömegközlekedés és infrastruktúra fejlesztésére, adókedvezményekre, egészségügyi biztosításokra, vakcinafejlesztése, víruskutatásra, az oktatás támogatására és az önkormányzatok megsegítésére is fordítják majd ezt az összeget. 

De ne is menjünk ennyire messzire. Itt, a szomszédos Ausztriában, a “laborunkban” a nehéz helyzetbe került vállalkozások között 430 millió eurót oszt szét a kormány (1 euró jelenleg 366 forint - a szerk.). A kultúra, vendéglátás, turizmus és sport szektorok, illetve a velük közvetlen kapcsolatban álló vállalkozások is részesülnek a támogatásból. A dolgozók ki nem vett szabadságait, 13. havi fizetését is részben állja az állam, sőt, még a borravalót is, hiszen azt sem kapnak, 175 euró összegben (majdnem 64.000 Ft!). A teraszt nyitó éttermeket külön támogatják. Emellett a kieső jövedelmeket is pótolják 80%-ban.

Ehhez képest itthon sem a munkanélküli támogatás összege, sem a hossza nem emelkedett. 3 hónapig valamivel több, mint 100.000 Ft (ehhez a fővárosban még az önkormányzat - nem a kormány! - biztosítja az ingyenes havibérletet), majd azután már csak 22.800 Ft, amit már nem kaphat meg akárki, csak a munkanélküliek egy része. Ebből kötelesek a TB-t egyénileg fizetni, havi 8000 Ft összegben! Ezzel hivatalosan és messzemenőleg a magyarok kapják a legkisebb összegű támogatást egész Európában, ha munkanélkülivé válnak. A bértámogatás minimális és küzdeni kell érte, bizony sokan inkább elküldik az alkalmazottakat, mert az olcsóbb és egyszerűbb. De a parkolás legalább ingyenes. Kérdés, hogy aludni is lehet-e ott, ha az ember hajléktalanná válik egy ilyen helyzetben? 

A vállalkozások sem számíthatnak nagyon támogatásra, ha nem bírják tovább bevétel nélkül. Helyette felvehetnek kölcsönt, igaz, kamatmentesen, de mégis eladósodnak 10 évre (addigra meg az utóbbi évek közgazdasági szabályai alapján pont jön is a következő válság). A felvehető hitelösszeg 1-10 millió forint, melyet működési és beszerzési költségekre lehet fordítani, de például adók és közterhek, továbbá bírságok fizetésére nem. Támogatás helyett tehát az a kormány megoldása, hogy adósodjanak el a cégek. És erre akarja építeni a gazdaságot a közeljövőben. Persze simán lehet, hogy a bezárt cégek helyiségeire a NER-lovagok lecsapnak és még tovább hízik a kisgömböc.

Lehetne máshogy is. A magyar néppárt, a Jobbik például a kieső jövedelmek 80%-os támogatását szorgalmazza. Ki is tudná mindezt gazdálkodni a kormány, csak kevesebbet kellene lopniuk. Erről viszont még ezekben a vészterhes időkben sem mondanak le.