Azért nem jön az EU-s pénz, mert túl korruptnak tartják Orbánt

És nem azért, mert a hazafias kormányunk a galád LMBTQ-propagandától óvná a gyermekeink életét.

Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP) megkérdezte az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy van-e összefüggés a homoszexualitás ábrázolását korlátozó magyar törvény és az EU helyreállítási alap magyarországi lehívhatóságának csúszása között.

Röviden: nincs.

Az úgynevezett "újjáépítési és helyreállítási alapból" (RRF), amit tavaly fogadott el az EU, 5800 milliárd forint járna Magyarországnak, részben kedvezményes hitel, részben vissza nem térítendő támogatás formájában. A tagállamoknak terveket kellett készíteniük, amelyeket előbb a Bizottságnak, majd a tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak kell jóváhagynia. A folyamat során azt vizsgálják, hogy a terv megfelel-e a 2020-ban meghatározott kritériumoknak, amelyekben a tagállamok miniszterelnökei lefektették, hogy mire lehet költeni a pénzből. A magyar terv eredetileg a teljes összeg lehívásáról szólt, de Orbán Viktor tavasszal mintegy 60 százalékáról inkább lemondott Brüsszelben.

Nem volt váratlan fordulat, hogy a bizottság már akkor kifogásolta, hogy a tervben kevés szó esik az ún. országspecifikus ajánlásokban szereplő, a magyar pénzosztás korrupciós kockázatait enyhíteni hivatott javaslatok érvényesítéséről. Magyarul: az EU vezetői szerint a magyar tervben nem szerepelnek elég szigorú lépések a korrupció megelőzésére. 

És mivel a magyar kormány az egyik legkorruptabb at EU-ban, ezen nem kívántak változtatni, inkább úgy oldották meg, hogy a teljes hitelkeretről lemondott, és csak a 2800 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatás lehívására nyújtott be egy frissített tervet.

Nos, az EU ez utóbbi összeget sem igyekszik Orbénéknak kifizetni. A magyar kormány szerint a "gyermekvédelmi törvénynek" nevezett jogszabály miatt nem hagyja jóvá a Bizottság a tervüket.

Ursula von der Leyen az Ujhelyinek küldött, és a képviselő által csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében azonban kifejtette, hogy ez nem igaz:

"Az úgynevezett "gyermekvédelmi törvénnyel" kapcsolatos jogi vita és a magyar helyreállítási terv értékelése két különböző és párhuzamosan alakuló eljárás. A Bizottság biztosítja Önt, hogy a magyar törvény nem befolyásolja a magyar tervet érintő intézkedéseinket."

 

Vagyis: jó eséllyel Orbán ebben is hazudik.