Puritán fizikusból német kancellár - könyv jelent meg Angela Merkel pályafutásáról

Sokféleképpen ítélik meg az egykori német kancellár politikai pályafutását. Azzal azonban ellenfelelei és hívei is egyetértenek, hogy a világ egy ideig talán legnagyobb hatalommal bíró asszonya páratlan politikai képességekkel rendelkezett. Hogy mi lehetett a titka? A fotografikus memóriával párosuló tudományos előképzettség vagy a napi öt órai alvástól sem összeroppanó „vas szervezet” és a sohasem lankadó, állandó munkaéhség? Vagy talán az, hogy szülei áldozatvállaló döntése miatt kénytelen volt harmincöt évig várni a berlini fal leomlására és egy intellektuális kihívásokban gazdagabb élet eljövetelére?

Rendkívül érdekes és tanulságos olvasmány a magyar származású amerikai író és újságíró, Kati Marton kötete, ami Angela Merkel életét és politikai pályafutását mutatja be. A Merkel című könyv a múlt évben jelent meg Barabás András fordításában és a Corvina Kiadó gondozásában.

Angela Merkel édesapja a paphiányos szovjet zónában vállalt önkéntes evangélikus lelkipásztori szolgálatot, aminek következményeként később a világ legbefolyásosabb vezetői között számontartott politikus katonás rendben nevelkedett és egy lemondásokkal teli gyermekkort tudhatott magáénak.

A fiatal Angela példaképe Marie Curie volt, aki a politikus felmenőihez hasonlóan szintén Lengyelországban született és elsősorban a reáliák érdekelték. Az egykori német kancellár a fizikát választotta felsőfokú tanulmányai tárgyának, többek között azért, mert meg akarta érteni Einstein relativitáselméletét és másfelől úgy gondolta, hogy a Német Demokratikus hatóság sem képes felfüggeszteni az elemi aritmetika és a természet törvényeit.  

Milyen volt iskolás korában az egykori német kancellár? A fennmaradó fényképek tanúsága szerint a szögegyenes frufrut és a formátlan pulóvert viselő fiatal lány azért nem átallotta elsőként magára ölteni az iskolában a hanyatló Nyugat divatszimbólumát, a farmernadrágot. Mint azt az említett kötetből megtudhatjuk az egyetemista korában a diákegyesületben csaposként is dolgozó hallgató specialitása egy whisky-meggylé koktél volt és sohasem viselték meg az éjszakázások.

A fiatal politikus fő tulajdonsága későbbi pályafutása során is megmaradt: mindig igyekezett megragadni a lehetőségeket és vezetőként nem mulasztotta el mérlegelni egy-egy döntés előnyeit és hátrányait sem.  A politikus és moralista Merkel elképzeléseit azonban nem minden esetben sikerült összhangba hozni, noha az egykori német kancellár krédója a Bibliából származott: a szolgáló szeretet szerint véghez vitt tényleges cselekedetek mentén próbálta meghozni politikai döntéseit. Kati Marton kötetében azonban bemutatja az érem mindkét oldalát: mikor sikerült Angela Merkelnek erkölcsi győzelmet aratni és mikor határozták meg a politikus döntéseit egyéb körülmények.

Mindezeken felül azonban számos ritkán hallott érdekességet is megtudhatunk a közelmúlt legnagyobb hatalmú német asszonyáról, például azt is, hogy beteljesült-e ifjúkori álma és hogy miért érezte magát energiatakarékos villanykörtének az egykori francia elnök mellett. Megismerjük Angela Merkel és Barack Obama kapcsolatának hullámvölgyeit, sőt még olyan ma már ritkán emlegetett események is felelevenednek a könyvben, hogy milyen is volt az, amikor a nyolcvanas évek második felében politikai megbízatást teljesítő Vlagyimir Putyin menekülni kényszerült 1990-ben Drezdából.  

A rendkívül szerteágazó kutatásokon alapuló Merkel-életrajz betekintést enged egy olyan politikus világába, aki hosszú éveken át volt Németország első embere és mindamellett talán Európa legbefolyásosabb döntéshozója és aki mindvégig igyekezett megóvni privát szféráját. Angela Merkel 67 éves korában fejezte be kancellári tevékenységét, így különösen aktuális politikai pályájának az említett kötetben nyújtott összegzése.