Februárban a piaci árnál 30 százalékkal többet kértek tőlünk az „olcsó” gázért az oroszok

Ha a főni azt mondja, többet kell fizetni, akkor Orbán többet fizet.

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért - számolta ki a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava.

A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért. Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott. Vagyis a - Népszava által immár ötödik hónapja közölt - árarányokból egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat.

A lap megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai - kudarcos - „békemissziója” során azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza.

A Népszava számításai szerint az MVM köbméterenként immáron 393 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton „elismert”, „rezsicsökkentett” gázmolekulaár immár közel nyolcszorosa. Vagyis az állami cég minden köbméter orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthet.

És még egy "apróság": ez közpénz. Amit a magyar állam veszít, azt a magyar emberek veszítik el.