Kosztolányi Dezső: Pünkösd

Lángszárnyakon röpül felénk a nyár,

az éj meleg s már perzselő a reggel,

bolygunk az éjbe álmodó szemekkel,

s ritkán találunk hűvös árnyra már.

 

Az ég fakó, az éjjel is rövid,

alig bújik el a nap egy bokorba,

aztán ragyogva, új erőbe forrva

kiszáll s az égre lánguszályt röpít.

 

A róna várja a hűsfényű holdat,

leng a kalász, vérszínű rózsa lángol,

leszáll a boldogság a másvilágból.

 

A néma csillagok reánk hajolnak,

és álmodó, fáradt fejünk körül

színes, aranyló lepkeraj röpül.

 

Kosztolányi Dezső. Négy fal között. 1907.

 

Kosztolányi Dezső első verseskötete, a Négy fal között 1907 pünkösdjén látott napvilágot a Pallas Könyvkiadó gondozásában – olvashatjuk a neves irodalomtörténész, Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső élete című monográfiájában, amely az Osiris Kiadó gondozásában jelent meg.

A Négy fal kötet megjelentetése komoly nehézségekbe ütközött, a kiadás az utolsó pillanatig húzódózott és a kéziratot is Kosztolányinak kellett a nyomdába vinnie, és előfizetőket is ő szerzett hozzá - folytatja a hazai Kosztolányi-életmű legnevesebb kutatója, majd azt a fontos megállapítást is hozzáfűzi, hogy a  Négy fal között a hazai irodalmi modernség reprezentatív darabja lett, amely az új költőnemzedék második jelentős kötete Ady Új versek című verseskönyve után.

Nem is olyan régen még a magyar emberek  is a négy fal közül szabadultak ki egy világjárvány következtében, ha egy kicsit profán módon szeretnénk Kosztolányi kötetét 2022-ben pünkösdkor aktualizálni. Most, a háború árnyékában pedig minden jóérzésű ember várva várakozik, hogy „leszálljon a boldogság a másvilágból” a béke formájában.