Lombkunyhó, selyemmajom és foxtrott - Milyen volt Churchill lányainak élete?

Ebben az évben jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Rachel Trethewey A Churchill lányok című kötete, amelyet Mesterházi Mónika fordításában ismerhetnek meg a magyar olvasók. Igazi, lebilincselően izgalmas nyári olvasmány felfedezni és felidézni a brit politikus családjának történetén keresztül a huszadik század drámai fordulatokban gazdag évtizedeit.

Winston Churchill nem csak hazájában, hanem saját családjában is rendkívüli népszerűségnek örvendett: négy gyermeke közül három lánya és felesége, Clementine valósággal rajongott a családfőért, aki mindent meg is tett azért, hogy egy biztos, támogató és szerethető társ legyen. Noha a történelem megfelelő teret biztosított egy rendkívüli politikai pályafutás megvalósításához a brit politikus háttérországa igazi pajzsként működött a sokszor támadásokkal, megfélemlítéssekkel és fenyegetésekkel teli külvilággal szemben.

Diana, Sarah és Mary élete a mesés gyerekkort követően izgalmakkal, változásokkal és veszteségekkel volt tele. Winston Churchill azonban minden hivatásából fakadó rendkívüli elfoglaltsága ellenére megpróbált boldog gyermekkort biztosítani lányainak. Kevesen gondolnák például azt, hogy a brit politikust az nyugtatta meg a legjobban, ha gorillásat játszott a gyerekeivel, vagy ha éppenséggel lombhunyhót építhetett nekik. Előfordult az is, hogy verset írt kislánya súlyosan beteg mopszlijának, de később sikeres színésznővé érő Sarah lánya kedvéért arra is képes volt, hogy védjegyévé vált szokásos esti whiskey-szódája után, egy elfoglalt nap estéjén, hálóköntösét félretéve inkább keringőt és foxtrottot táncoljon egy elegáns szálloda zsúfolásig telt báltermében.

Az említett kötetből tudhatjuk meg azt is, hogy az egykori brit miniszterelnök Mary lánya számára valóságos állatkertet teremtett otthonában: selyemmajmocska, rókakölyök és egzotikus madarak is színesítették a hétköznapokat.

Az eltérő temperamentumú, édesapjukat azonban mindvégig támogató Diana, Sarah és Mary élete abban közös volt, hogy semmilyen vésztjóslóan alakuló háborús körülmény sem akadályozta meg őket abban, hogy munkájukkal  tevékenyen részt vegyenek hadviselő szülőhazájuk sorsának jobbra fordulásában.

A fasizmust zsigerileg megvető család különösen ügyelt arra, hogy az antiszemitizmusnak semmilyen formában ne engedjenek teret a magánéletükben sem, pedig ez Hitler árnyékában nem volt könnyű feladat. De ami talán az ötödik gyermekét kiskorában, tragikus hirtelenséggel, szepszisben elveszítő Churchill-házaspár számára a legnehezebb kihívást jelentette, az felnőtt lányaik viharos szerelmi életének tolerálása volt. A párválasztás ugyanis még a Downing Street 11-ben sem ment könnyedén és problémamentesen.

A neves angol író-újságíró könyvéből egy olyan család hosszú évtizedeinek története tárul fel, ahol két különösen karizmatikus személyiség gyermekeinek lenni nagy kihívást jelentett a legkülönfélébb történelmi helyzetekben, noha a Churchill-házaspár a kor szellemiségét meghaladó nézeteket vallott a gyermeknevelés terén is.

Winston és Clementine abban hittek, hogy nem a testi erővel, hanem érvekkel tarthatják gyermekeiket vissza a rossz cselekedetektől. Sikerek, bukások, veszteségek, nagy meglepetések és óriási csalódások jellemezték a brit politikai elit talán máig is legnépszerűbb családjának történetét. Ahhoz, hogy mindezt a magyar olvasók is megismerjék, csupán egy olvasásra is alkalmat teremtő hűvös szobára és a Churchill lányok című kötetre van szükség.