Hallott már a titokzatos ismeretlenségbe burkolt zseniális fényképészről, aki történetesen nő volt?

Vivian Maier életéről könyv jelent meg.

Érdekelheti az utókort egy excentrikus házialkalmazott vénlány művészete? Milyen életet rejt maga mögött Vivian Maier neve, aki francia-osztrák származású volt, de már New Yorkban született, harmincéves korától kezdve volt tizenhét éven át három kisfiú nevelőnője és mániákusan vadászott fényképezőgépével az elesettek, kitaszítottak, a társadalom perifériáján élők arcélére?

 „Koldusok, kimerült munkások, rendőrség által összeszedett részegek, gyerekek, nevelőnők,idős asszonyok, újságárusok,utcagyerekek, különböző korú párok, serdülők. Nézik őt. Látja őket

– írja a 2015-ben az Európai Unió Irodalmi Díját is elnyert neves francia írónő, Gaëlle Josse, aki megírta az életében fényképészi munkájáért elismerésben nem részesült Vivian Maier történetét.  Az asszony ellenfényben-Vivian Maier élete című kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg és Zaremba-Huzsvai Natália fordításában ismerhetik meg a magyar olvasók.

Micsoda véletlenek kellettek ahhoz, hogy ne az ismeretlenség homályába vesszen a zseniális fényképész életműve, amelynek jelentőségével maga az alkotó sem volt tisztában! Hányatott gyerekkor, nagy fokú szociális érzékenység jellemezte a gyermektelenül, egyedülálló nőként sanyarú körülmények között megöregedett Vivian Maiert. Akkor és ott, olyan környezetben kezdett hozzá az utcai fényképezés művészetéhez, amikor az még igazi merészségnek számított. Tökéletesen ráérzett a témára, rendkívüli zsenialitással ragadta meg a pillanatot, úgy, hogy a fényképezés lényegében csak hóbortjának számított. Nem kapott semmilyen elismerést életében, csupán csak elnézte neki a környezete, hogy mindenhová mániákusan viszi magával féltve őrzött fényképezőgépét.

Vivian Maier életében egy szürke és jelentéktelen embernek számíthatott a népek olvasztótégelyében. Nem volt sem feltűnően szép, és látszólag semmilyen speciális tudással sem rendelkezett, halála után azonban egy valóságos csoda következtében egy csapásra érdeklődni kezdtek fényképei után az emberek. Hogyan élt Vivian Maier? Mi motiválta a titokzatos művészt, hogy újra és újból megörökítsen különös arcokat? Hogyan fedezték fel halála után a művészt? Többek között ezt is megtudhatjuk az Egy asszony ellenfényben- Vivian Maier élete című kötetből.