Milyen a Legújabb irodalmi szerelmeskönyv?

Milyen a Legújabb irodalmi szerelmeskönyv?

Az elmúlt évben jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Nyáry Krisztián Így szerettek ők 3.- Legújabb irodalmi szerelmeskönyv című kötete. Az irodalmi érdekességek bőségével szolgáló könyv remek kiegészítője lehetne a középiskolai magyaróráknak, hogy a diákság számára a száraz tényeken túl emberarcúvá válhassanak a parnasszusi magasságokba emelkedő írók és költők.

Az irodalom tankönyvek dátumokból és tényszerű összefoglalásokból összeállított életrajzait a gyerekek többsége nem ritkán keserves kötelességként bebiflázza és gyorsan elfelejti vagy esetleg el sem olvassa azokat.

Persze könnyű ilyenkor azt felelni, hogy a művészet és az olvasás megszerettetése nem feltétlenül József Attila szerelmei névsorának megismerésével kezdődik. Pedig sok esetben a döbbenetes kacskaringókkal teli életút, a magasságok és mélységek bemutatása még inkább közelebb hozza mondjuk egy vátesz-költő alakját egy huszonegyedik századi gimnazistához. Nyáry Krisztián Így szerettek ők kötetei is ezt bizonyították be: a szerelmek és szenvedések, örömök és pokoljárások egyként részét képezték írók és költők életének és még inkább hozzásegítettek ahhoz, hogy az érdeklődő olvasók kibővíthessék ismereteiket vagy csak egyszerűen bepillantást nyerhessenek remekművek megszületéséhez is elvezető élettörténetekbe. Valóban kést rántott kezelőjére súlyos, válságos állapotában József Attila? Létezett földön túli boldogság Dsida Jenő életében? Milyen megpróbáltatásokon ment keresztül Galgóczi Erzsébet írónő, amíg rátalált a szerelem? Ki volt az a nőalak Molnár Ferenc mellett, akiről nem mesélnek az irodalomórákon, de elkísérte az írót az Egyesült Államokba és lett személyi titkára, menedzsere és szerkesztője is? És még folytathatnánk az irodalmi érdekességek sorát, magyar költők és írók életéből epizódszereplők vagy éppen mindent meghatározó és megváltoztató nagy szerelmek bemutatását. Az Így szerettek ők 3. - Legújabb irodalmi szerelmeskönyv című kötet minden estére tartogat egy érdekes történetet, amit el lehet mesélni, meg lehet beszélni csakhogy egyszer végre, valahára az irodalom is a közbeszéd tárgya lehessen.