Vigyázat! Fideszes kamuprofilokkal terjesztik a kormánypropagandát a Facebookon

Mára már köztudott, hogy több tucat kormánypárti kamuhíroldal működik, melyek félelemkeltő, hazug és manipulatív cikkeit legfőképpen a Facebookon terjesztik. 

Legfőképpen az olyan álhíroldalak linkjeit osztják meg fideszes Facebook-csoportokban, mint például az "utcaemberek.blogspot.hu", az "idovonal.com", a "magyarkozosseg.net" vagy a "napimigrans.info". A legfeltűnőbb e portálokban egyrészt az, hogy valahogy mindig egybevágnak cikkeik a kormánynarratívával, másrészt pedig az, hogy szinte egyik oldal sem “.hu” végződésű közülük, hiszen akkor nem rejthetnék el a domain valódi tulajdonosát. 

Erre csak a ".net", a ".com" és egyéb végződésű domaineknél van lehetőség. Van kivétel azonban, hiszen például a szintén propagandaoldal "mindenszo.hu" lekövethető, ezen oldal tulajdonosa például egy bizonyos Gerendás László.

Így posztol egy fideszes kamuprofil:

Patrik

Ezúttal természetesen a kamukonzultációra való ösztönzés volt a cél, kellően provokatívan, kellően elborultan posztolva. A fideszes berkeken így éri el a célját az üzenet. Egyébként nem ritka a Magyar Idők és a 888 cikkeinek osztogatása sem, ugye a célközönség nem rendelkezhet 80-as IQ-nál magasabbal...

Egy újabb példa a tökéletesen röhejes Orbán-rajongótábor tagjainak elborult posztjára:

Patrik2

Egyébként szinte kivétel nélkül az ilyen "ikonikus" és sok lájkot begyűjtő posztokat olyan profilokról posztolják, ahol nincs egy normális, hiteles kép az "elkövetőről”, valamint nyilvánvalóan hamis információkkal van kitöltve a profil. 

Ez alapján gyanítható, hogy ezeket a posztokat is a központból küldik le, erre pedig a megborult tömegek éljenezve csapnak a lájkgombra, nem törődve a valósággal és gyermekeik, unokáik jövőjével. Ők ezek szerint szívesebben üldözik az árnyakat, konzultálgatnak, szotyizgatnak. 

Szóval: vigyázat a Facebookon!