Kanadai rémálom: meddig terjed a szólásszabadság?


Kanada a világ egyik legliberálisabb országa, és ezt a derék kanadaiak folyamatosan igyekeznek is hangsúlyozni. Csakhogy mostanra úgy néz ki, hogy ez az ultraliberalizmus bizonyos pontjain már sokkal inkább közelít egy diktatúrához. Lassan talán a kanadaiak is ráébrednek, hogy ez nem egészen jó így.

Lindsay Shepherd (Forrás: youtube.com)

Tavaly láttam egy videót, amelyben egy kanadai egyetemi oktatót, Jordan Petersont elég agresszíven támadják be a diákjai, és az ultraliberális vitakultúrának megfelelően nem igazán hagyják, hogy kifejtse saját véleményét. Miért is hagyták volna, hiszen az az ő álláspontjuk szerint minimum értelmetlen hülyeség volt, tehát meg sem kellett hallgatni. A videó sokkoló, a téma pedig még inkább: a gendersemlegesség. Kanadában ugyanis már törvény van arra, hogy nem lehet valakire a férfi vagy női személyes névmásokkal, egyszerűen a "he" vagy "she" kifejezésekkel hivatkozni, hanem az általa választottat kell használni. Gyorsan el is fogadtak több tucatot. Aki pedig e törvényben foglaltaknak nem tesz eleget, az diszkriminál, bűncselekményt követ el. Ennek egyik legkomolyabb ellenzője Peterson, aki azóta is harcol, beszédeket tart, tévéműsorokban szerepel - már amikor meghallgatják.

Egy kicsit talán csillapodtak is a kedélyek, de aztán jött 2017 novembere és Lindsay Shepherd botránya. Shepherd a nyíltan baloldali Wilfrid Laurier Egyetem tanársegédje, aki egyik óráján szemléltetésképp bemutatott egy videót, amelyen Peterson vitatkozik a gendersemlegességről egy másik professzorral, Nicholas Matte-val. A gondok ezek után kezdődtek, mivel az egyetem és a tanszék vezetői egy nem túl kellemes beszélgetésre invitálták Shepherdet, amelyen kifejtették, hogy feljelentés érkezett, hogy Shepherd az órán mérgező környezetet teremtett és erőszakot követett el a transzgender diákokkal szemben. Bár részleteket nem voltak hajlandóak elárulni, a vezetőség szerint az, hogy Shepherd a megfelelő kritika nélkül (értsd a gendersemlegesség hirdetése) vetítette le a felvételt, olyan, mintha egy Hitler-beszédet játszott volna le kommentár nélkül. Shepherd azzal védekezett, hogy véleménye szerint az egyetem dolga, hogy gondolkodni tanítsa a hallgatókat, felkészítse őket a világban jelenlevő problémákra, nem pedig az, hogy burokban tartsa őket. Az egyetem egy dologgal nem számolt: Shepherd mindent felvett és a teljes hanganyagot nyilvánosságra hozta.

Ez pedig már a kanadaiak egy jó részének is sok volt, felélénkítette a vitát, amely már nem is a gendersemlegességről szól, hanem a szólásszabadságról. Lehet-e a hallgatókat kritikai gondolkodásra tanítani, az ellenkező véleményeket szabadon bemutatni, vagy ez csak a szólásszabadság mögé bújt gyűlöletkeltés? De úgy néz ki, hogy lassan Kanadában ráébrednek, lehetnek nagyon liberálisak, csakhogy egy ponton a liberális eszmék ütni fogják egymást. A győztes pedig minden bizonnyal az az oldal lesz, amelyik előbb hiteti el magáról, hogy ők egyenlőbbek a többieknél.