10+1 ok, amiért már rég kiábrándultam volna a Fideszből

Sosem szavaztam a Fideszre. Ha valaha erre vetemedtem volna, akkor is megjött volna már az eszem, legkésőbb akkor, amikor a következő dolgok megtörténtek:

1, A magánnyugdíjpénztárak lenyúlása

Sokaknak lehet ezzel kapcsolatban saját története. Ha valaha a Fideszre szavaztam volna, ekkor biztosan kinyílt volna a szemem.

2, A plakátháború

Amikor egy országot néztek hülyének azzal, hogy a kormány kék plakátjainak zöld lámpát adnak, mindenki más meg kussoljon, akkor elgondolkodtam volna azon, hogy vajon miért is nem gondolnak felnőtt, értelmes embernek, akihez bármennyi üzenet is jut el, ki tudom választani közülük a nekem megfelelőt. Ha előbb nem is, de ezen a ponton észrevettem volna, hogy a Fidesz hülyének néz. 

3, Elszámolás és forintosítás

Miért is kellene 256 Ft-os piaci árfolyamon visszafizetni azt a kölcsönt, amit 170-180 Ft-os árfolyamon vettem fel? Miért nem a felvételkori árfolyamon történt a forintosítás? Miért a bankok érdekeit kell előtérbe helyezni, miért velük kell tárgyalóasztalhoz ülni az adósok helyett? Megannyi kínzó kérdés. Ha addig a Fideszre szavaztam volna, ezután biztosan nem tenném. 

4, Stop Soros

Az bánt, hogy hülyének néznek és egy majdnem 90 éves öregembert állítanak be a világ leggonoszabb teremtményének, ráadásul olyanok, akik az ő pénzén tanulhattak. Én is tanultam Soros-pénzen: 1995-ben az akkori C3 alapítvány biztosított elsőként ingyenes internetezési lehetőséget (kéthetente mentünk egy-egy órát) és itt végeztem el egy nagyon egyszerű webszerkesztői tanfolyamot is, szintén ingyen. Az ember nem sz@rik oda, ahonnan enni kapott. Már csak ezért sem szavaztam volna soha többé a Fideszre.  

5, Elvesztette közpénz jellegét

A közpénz egyetlen módon veszítheti el közpénz jellegét: ha ellopják. Megtörténhet az, hogy a Magyar Nemzeti Bank az általa alapított és vezetett alapítványok részére átad 250 MILLIÁRD forintot, mely így már nem minősül közvagyonnak? Ez biztosan egy olyan pont lett volna, ahol a Fidesz elveszít, mint szavazót - ha valaha az lettem volna.

6, Mészáros Lőrinc

Egy vidéki gázszerelő, aki hirtelen mesés vagyonra tesz szert. Több száz cég, rengeteg földterület, a sajtó egy része, sőt, még a Mátrai Erőmű tulajdoni hányadának többsége is az övé. Közben csak rá kell nézni: együgyű arca, ostoba tekintete árulkodik arról, hogy önerőből, saját kútfőből erre nem lenne képes. Biztos, hogy ha valaha fideszes lettem volna, ekkorra kinyílt volna a szemem.

BFA-versenynélkül

7, Azért jó a közmunka, mert utána nincs kedvük lopni

“Akinek nincs semmije, az annyit is ér”- normális esetben ez a mondat egy politikus teljes és azonnal megsemmisülését, bukását vonta volna maga után. Mi keresnivalója lehet még azután a közéletben, hogy gyakorlatilag az ország lakosságának nagy részét csóró szerencsétlennek tartja? És Lázár Jani nem állt meg itt - az egyébként is lenézett, szolgasorba kényszerített közmunkásokat külön is megalázta. Képzeletbeli fideszesként is végtelenül felháborít a történet.

8, A diákok figyelmen kívül hagyása

Biztos, hogy nagy gáz van az oktatással, ha már nem a szülők vagy a tanárok, hanem egyenesen a diákok tüntetnek. Ennek ellenére a kormány nem hallgatja meg őket, nem kíváncsi a véleményükre. Én biztosan azt mondanám, ha Fidesz-szavazó lennék, hogy ha a véleményekre nincs szüksége egy pártnak, akkor a szavazatokra se legyen.  

diákparlament

9, Haverok mindenütt

NAV - Tállai András, Országos Bírósági Hivatal - Handó Tünde, Állami Számvevőszék - Domokos László, MNB - Matolcsy György, Legfőbb Ügyészség - Polt Péter. Ha én fideszes lennék és azt látnám, hogy nincs kontroll, nincsenek fékek és ellensúlyok, azért kicsit elgondolkodnék, hogy jó-e ez így. 

10, Kötvénybisznisz

Kölcsön, aminek fejében akár ellenőrizetlen személyek is az Európai Unió területére léphetnek? A nyereséget offshore cégek kaszálják le, majd a lejárat végén kamatostul kell visszafizetni az adófizetők pénzéből? - ez nagyon jó biznisz, csak nem nekünk. A fideszes szavazók ezen azért már mindenképpen elgondolkodhatnának.

tiborcz


+1: Elios-ügy

A miniszterelnök veje költségvetési csalás gyanújába keveredett. 13 milliárd forint, amit halovány fénnyel pislákoló lámpák telepítésével megbízott Elios Zrt. felé EU-s illetve állami pénzekből kifizettek. Hódmezővásárhelyről indult a történet, az ott élők pedig elmondták a véleményüket az ügyről akkor, amikor megválasztották Márki-Zay Pétert, aki azonnal nyilvánosságra hozta a szerződéseket. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata szerint szervezett csalás történt, minden szerződésben találtak csalásra utaló jelet. Ez a csalássorozat Tiborcz Istvánnak és Orbán Viktornak nagyon rossz dolgokat eredményezhet - de a gyakorlatban nekünk, adófizetőknek kell majd megfizetni. Hacsak nem lesz kormányváltás. Ha Fidesz-hívő lennék, akkor itt azért rendesen megingott volna a hitem.

Én inkább a kormányváltásra voksolok. Mert minden más esetben borzasztó lelkifurdalásom lenne.