Terjed a sorosozás Közép-Európában - Már Fico is ezzel akar menekülni a belpolitikai válság elől

Szlovákiában a közélet sokkal nagyobb válságban van, mint nálunk. Miután Ján Kuciak újságírót valószínűleg politikai indíttatásból meggyilkolták, már a magyar sajtóban is egyre többet tudni arról, hogy mik tematizálják az ottani közvéleményt. A tragédia felkavarta az állóvizet és a nyomában kibontakozó belpolitikai válság egyik főszereplőjévé váló Fico egyszer csak előhúzta a jokert: Soros.

Orbán elégedetten nyugtázhatná, hogy már jelentős nemzetközi hatást képes gyakorolni, legalábbis a V4 országainak közbeszédére biztosan, de a helyzet az, hogy a sorosozásnak Szlovákiában nagyobb hagyománya van: már Meciar idején is volt főellenség a milliárdos. Más kérdés, hogy mennyire érdemes ilyen minőségi elődök nyomában járni.

Robert Fico sorosozására egy súlyos és aggasztó válság előterében került sor. A valószínűleg oknyomozó tevékenysége miatt meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak utolsó cikke szerint Szlovákiában rendkívüli befolyásra tettek szert olasz maffiózók, akik egyéb bűncselekmények mellett uniós pénzek lenyúlásában is benne voltak és bizalmas információk birtokába juthattak a vezető politikai körökig érő kapcsolataik révén. A gyanú szerint a kormánykoalíciót vezető Smer is érintett, például a miniszterelnök Fico révén. A merénylet így igen kínos a kormánynak, ráadásul a belügyminiszternek és a rendőrfőkapitánynak is van miért magyarázkodnia. Az így kialakult feszült helyzetben a köztársasági elnök, Andrej Kiska felvetette, hogy a megrendült bizalmat a kormány átalakításával vagy előrehozott választásokkal kellene helyreállítani. Erre reagált azzal Fico, hogy ezt a beszédet az őt megbuktatni akaró Soros ihlette, amire szerinte az a bizonyíték, hogy tavaly titokban találkozott egymással Kiska és Soros.

Ilyen belpolitikai állapotok közt persze nem elsősorban a külső támadástól kell félteni egy ország stabilitását. A recept ugyanaz, a kormány valós problémák valós felelőseit akarja összeesküvés-elméletek díszletei mögé rejteni. Szerencsére más hasonlóság nincs, Magyarországon nem lehet ennyire explicit maffia tevékenységről beszélni, és remélhetőleg egy újságírónak, meg persze senki másnak sem kell attól tartania, hogy az életére törnek. A konfliktusok kezelése viszont nagyon hasonló recept szerint történik. Mindenesetre illő és megnyugtató volna, ha a magyar politikai vezetés is egyértelműen elítélné a történteket.