Mikor lesz Budapesten Teleki Pál utca? – A kormány lusta és gyáva is ehhez

Néha-néha a kisebbik kormánypárt, a KDNP is megszólal, csakhogy tudjuk, még léteznek. De ilyenkor általában sikerül valami olyat mondaniuk, amivel egyből nevetségessé is teszik magukat. Legutóbb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt az, akinek sikerült saját magának beszólnia.

Az Antall József Tudásközpont megjelentetett egy egyébként hiánypótlónak tűnő kötetet Magyar emlékek Lengyelországban címen. A bemutatón beszédet mondott Semjén Zsolt is, aki miután kiemelte, hogy milyen jó, hogy lengyel barátainknál számos utca, tér viseli olyan magyar nemzeti hősök nevét, akiknek történelmi szerepéről itthon még mindig képtelenek vagyunk értelmes párbeszédet folytatni és egyfajta konszenzusra jutni, a következőt találta mondani:

"És ekkor egy kicsit pironkodhatunk. Mikor lesz Budapesten Keresztes-Fischer, vagy Teleki Pál utca? A szocialista-liberális városvezetés még a szobrát is kiűzte a városból. Azt hiszem, e téren még akad teendőnk."

Semjénnek igaza van, pironkodhat bőven. De mindezt a szocialistákra és a liberálisokra fogni 2018-ban, több mint gusztustalan. Emlékszik még valaki, hogy mikor lett kitiltva Teleki Pál tervezett szobra a várból? Jó régen, 2002-ben. Azóta eltelt bő másfél évtized, ráadásul az elmúlt nyolc évben – papíron – nemzeti, konzervatív kormányzás alatt. Akkor hol is van annak a Teleki Pálnak a szobra vagy az utcája, aki a végletekig szembement a második világháború első időszakában a német törekvésekkel? Hol van annak a Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszternek a köztéri szobra, aki következetesen szorította vissza mind a bal, mind a jobboldali szélsőségeket? De menjünk tovább: mikor fogja jelentős fővárosi út viselni Klebelsberg Kuno, az egyik legjelentősebb oktatásügyi reformer nevét? Vagy például Kánya Kálmán egykori külügyminiszterről sem nagyon emlékezünk meg. Szégyen, hogy a magyar érdekeket szem előtt tartó és emberi értékeket képviselő Szombathelyi Ferenc vezérkari főnökre is épp csak egy semmitmondó emléktábla emlékeztet.

Teendő akad bőven, volt is rá nyolc év, hogy a Fidesz-KDNP-kormányok tegyenek valamit, mégsem történt túl sok minden. Ez az eset is jól mutatja, hogy a Fidesz mennyire álszent és milyen messze is van a valódi nemzeti érzelmektől és konzervativizmustól. A kormánypárt lusta és gyáva is. A mai napig vannak bőven olyan történészek és közszereplők, akik megkérdőjelezik a fenti személyek megítélését. Csak míg ezek a döntően balos értelmiségiek igyekeznek érveket felhozni állításaik mellett, addig a kormány nem tartja fontosnak, hogy érveken alapuló vitát folytasson, hiszen rövidtávon nem lenne nagy politikai haszna belőle, és gyáva, mert fél mindenfajta esetleges kudarctól. Néha volt egy-egy próbálkozás (Hóman vagy Donáth szobra), de mivel nem övezte ezeket sem komolyabb szakmai és társadalmi egyeztetés, csúnya visszakozás lett a vége. Keresztes-Fischer vagy Teleki megítélése nem lesz a teljes társadalomban egyértelműen pozitív egyik napról a másikra, ennek nem is kell így lennie. Ez egy hosszú folyamat eredménye kellene, hogy legyen, de a kormány lusta és gyáva ahhoz, hogy elindítsa ezt a párbeszédet.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Fidesz nem akar osztozkodni. Ha előállnának egy reprezentatív, emlékezetpolitikai szerepet is betölteni képes Teleki-szobor ötletével, azt a Jobbik minden bizonnyal támogatná, és valószínűleg az MSZP és a DK kivételével a többi párt is a kezdeményezés mellé állna. De a Fidesznek semmi nem jó, amiben közösködnie kell, ezt jó pár alkalommal bebizonyította már. Elég gyerekes hozzáállás ez, de a kormánypártok senki mást nem hajlandóak beengedni a "homokozójukba".

Így nem marad más, csak hogy évente egyszer-kétszer valamelyik kormánypárti politikus kifejti, hogy milyen fontos is lenne egy Teleki-szobor vagy Keresztes-Fischer utca, és gyorsan szidja a balliberális kormányokat, hogy ezek nincsenek. De szégyellnivalója csakis a kormánypártoknak van, hiszen 2010 óta sem a Fidesz, sem a KDNP nem tett valódi kísérletet arra, hogy ezeket a személyeket beemeljék a nemzeti kánonba. Szóval mikor is lesz Budapesten Teleki Pál utca? Majd akkor, ha bukik a jelenleg regnáló hatalom.