Naturalista természetfilm készült Magyarországon (Csak erős idegzetűeknek!)

A HVG online szerkesztősége egy rövid, nemzetközi díj-gyanús természetfilmet készített, ami felrobbantotta a világhálót.

A Gerald Durell hatását mutató kisfilmen az látható, amint a tavasz első napsugarai előcsalogatják a Felcsút környékén manapság elszaporodott glomus pusillus (magyar nevén sunyi gömböc) egyik kifejlett példányát. 
Fekete Terézia, az MTA kártékony rágcsálókkal foglalkozó szakértője szerint ezek a kisemlősök képesek messzire is elvándorolni ilyenkor. A kisfilm épp egy nógrádi vadászatot akart lencsevégre kapni, azonban az alkotók ritka jelenséget rögzítettek végül.
A glomus pusillus pusztítása által egyre jobban tönkretett nógrádi lemmingek körbeveszik a gömböcöt, de ahelyett, hogy vad küzdelem törne ki annak pusztító életformája miatt, a lemming populáció simogatni kezdi a meglepett és furcsán vicsorgó felcsúti példányt.
Ilyet ritkán látni, pláne rögzíteni nehéz. Bertie Havas, a kisfilm rendezője elmondta:
- Csodálatos élmény volt ott állni és rögzíteni ezt a percet. Az embert letaglózza a természet ereje. A kiszolgáltatott, idős lemmingek tehetetlenségükben a behódolás jeleit mutatták a glomus pusillus felé. Az pedig elfogadta a simogatást. Őszintén bevallom, hogy abban a pillanatban a kis csapatunk elsírta magát. Tudtuk, most valami olyat rögzítünk, ami nem mindennapi.
Alább megtekinthető a természetfilm.
(Forrás: HVGOnline)