Korrupcióország: hogyan húzzák le a legszegényebbeket?

A Transparency International Magyarország a Civitas Intézet megbízásából elkészítette a magyarországi korrupció Fekete Könyvét. 2010 és 2018 között 106 korrupciós ügyet vizsgáltak és tártak a nyilvánosság elé.

Az a pénz, ami „eltűnik”, azt tőlünk lopják el, az a mi zsebünkre megy.  A legvisszataszítóbbak azonban mégis azok az ügyek, amelyekben a leginkább kiszolgáltatott, legszegényebb emberek nyomorán gazdagodik és hízik valaki.

Farkas Flórián a Fidesz országos listáján a biztos befutó 17. helyen áll, annak ellenére, vagy inkább azzal együtt, hogy több esetben jogerősen elítélték, 1998-ban pedig hűtlen kezelés miatt indítottak ellene eljárást. Akkor Göncz Árpád köztársasági elnöktől kapott eljárási kegyelmet, így nem folytatódott az ügy – melynek dokumentumait 30 évre titkosították.

Farkas az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke volt korábban. Ők hozták létre a cigányság munkaerőpiaci helyzetének javítására a Híd a munka világába nevű programot, melynek elnöke szintén Farkas Flórián lett. 

Elképesztő költekezésbe kezdtek: ötmilliárd forintnyi uniós támogatást kaptak, melyből a Gellérthegy utcában irodát vásároltak 205 millió forintért, gépkocsikat béreltek 30 millió forintért, további közel 130 millió forintot pedig irodafelújításra és -berendezésre, illetve tanulmányok készítésére vertek el. Sok esetben a saját ingatlanjukat adták maguknak bérbe, persze csak látszólag, havi 450 ezer forintért. 2011 és 2014 között Farkas Flórián közel 300 millió forintot költött el szabadon, melyről nem tudott megfelelően beszámolni. Tehát a cigányság helyzetének javítására szánt összegeket nem a megfelelő módon és nem a megfelelő célra költötték.

Kérdés, hogy hogyan lehet Farkas Flórián a Fidesz országos listájának befutó helyén?

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás, melynek határideje lejárt. Ezen kívül hivatali visszaéléssel gyanúsítanak hat személyt, akik közül egyikük elnökségi tag. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a már kifizetett 1,6 milliárd forintot visszakövetelte, melyet az ORÖ nagyobb részt rendkívüli kormányzati támogatásból fizetett vissza, kisebb részt pedig a mai napig sem rendezett. Tehát az elherdált pénzt nem ők, hanem mi fizettük ki. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a romák foglalkoztatottsági aránya a Híd a munka világába nevű szervezet által nem javult.

Hasonlóan nem jelentett segítséget a legszegényebbeknek a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány programja sem. Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója állami és magáncégek által 750 millió forintos támogatást kapott, melyből vetőmagot és kisállatokat osztogattak rászoruló családoknak. Nem lettek megfelelően utánkövetve az adományok, ám a városi legendák arról szólnak, hogy a vetőkrumplit azonnal megették, ami többeknél hasfájást okozott, hiszen nem azonos az élelmiszerként használatos krumplival, valamint a kiscsirkék sem érték meg a kotlós kort.

A közhasznú alapítványnak nincs felügyelőbizottsága és a költségvetési beszámolóit nem a megfelelő pontossággal és alapossággal készíti el.

Farkas Flórián és Hegedűs Zsuzsa továbbra is élvezik Orbán Viktor bizalmát. A miénket viszont nem - és csak együtt lehet őket elzavarni a közéletből!

flori_edited