2018: Minden idők legtisztességtelenebb választása

Tegnap Vona Gábor az esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy azért nem gratulál Orbán Viktornak, mert gratulálni a tisztességes küzdelemben győzni tudó ellenfélnek szoktak. Ez pedig nem volt tisztességes győzelem. Nem tudni, valójában hány aljas húzása volt a Fidesznek és azt sem, hogy hány szavazatot szereztek tisztességtelenül, de egy dolog kijelenthető: pontosan ugyanolyan mocskos kézzel, és olyan gátlástalanul forgatták a lapokat vasárnap is, ahogy azt az elmúlt 8 évben tették.

Facebook/Orbán Viktor

Minden idők legaljasabb kampánya valószínűleg minden idők legtisztességtelenebb választásában csúcsosodott ki. A megvezetett, lebutított nép, mely örömtáncot jár a saját sírja felett, talán csalás nélkül is hatalomban tartotta volna Orbánékat, de mindez nem változtat annak tényén, hogy arcátlanul gusztustalan módon csalhattak, és ordas hazugságok árán érték el a céljaikat.

A tegnapi napon nem csak a részvételi arány miatt kapkodhattuk a fejünket, hanem azért is, mert nagyjából félóránkét látott napvilágot egy-egy csalás-gyanús információ. Döbbenetes, hogy a Fidesz az elmúlt 8 év egybites kommunikációjának, mérhetetlen korrupciójának és gyomorforgató médiatevékenységének dacára növelni tudta a táborát. Ugyanakkor - a pálya lejtése mellett is - számos dolog történt, ami nem szabályos keretek között zajlott.

Felettébb érdekes például, hogy a választás.hu-n, azaz a hivatalos választási honlapon a fél hetes adatok több szavazót mutattak, mint a hetes adatok. 68,13 százalékos volt a részvétel 18.30-kor, a 19.00 órás adat azonban csak 62,45 százalék. Erről több képernyőfotó is terjed a közösségi médiában.

Az Index ezzel kapcsolatban megkereste NVI-t, akik a következő okfejtést adták válaszul:

Az NVI szerint az, hogy az időközi részvételi adatokat egyszerűen strigulák alapján számolják. Tehát a szavazatszámláló bizottságok minden állampolgár felbukkanásánál húznak egy vonalat, és 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, és 18:30-s rögzítéssel ezeket egyszerűen összeszámolják.

Ugyanakkor a „végleges részvételi adatok ezzel szemben a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait. Ez, ahogy a honlapon is látható, a szavazókörök 98,96%-ának adatai alapján 67,08%. 100%-os feldolgozottság akkor lesz, amikor szombaton a külképviseleteken leadott, az átjelentkezéses, és a kijelölt szavazókörben (valamint a levélben leadott szavazatokat) összesítik, és elkészülnek azok a jegyzőkönyvek is. Ekkor lesz végleges részvételi adat is."

Hihető, ugye?

De idézzünk fel még néhány emlékezetes momentumot a teljesség igénye nélkül!

Pl. készpénzzel próbáltak szavazatot vásárolni Nyírbátor 1-es és 2-es szavazókörének közelében – erről a Magyar Nemzet szocialista forrásból értesült. Úgy tudják, hogy a Fidesz helyi jelöltjéhez köthető agitátorokat tetten érték, és feljelentést is tettek ellenük. Az ügyben a rendőrség nyomoz.

Jászladányban egy rendezvényről kisbuszokkal szállították a helyi cigányokat. A Jobbik aktivistáját lökdösték, és le is köpték. Az ellenzéki párt választási kifogást nyújtott be az eset kapcsán. 

Több olyan eset is történt országosan, amikor is a választópolgár csak a szavazóhelyiségben értesült arról, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szerepel, így csak egy adott nemzetiségi pártra szavazhatott, országos listára azonban nem. 

Érkeztek információk fenyegetésekről, gyanús átjelentkezésekről, le nem pecsételt szavazólapokról, készpénzes „bátorításról”. Dr, Oláh Lajos például azt írta a Facebook-oldalán, hogy a terézvárosi 25. szavazókörhöz kapcsolódó választási csalás ügyében bejelentésünkre rendőrségi eljárás kezdődött. A kerületben szavazatokért cserébe pénzt ígértek, csak telefonon kellett bemutatni a kitöltött lapot. A beszámoló szerint az esetről hangfelvétel is rendelkezésre áll, illetve szemtanú is van, aki a csalásról szóló beszélgetést hallotta. 

Gúr Nándor szocialista politikus szerint Edelényben egy fideszes önkormányzati képviselő vásárolhatott szavazatokat, ezért az feljelentést tett. 

A Jobbik Heves megyei országgyűlési képviselőjelöltje, Sneider Tamás személyesen ment el egy szegénysorra Heves városában: a Dankó István utcában nem is tagadták, hogy pénzért adják a voksaikat.

1500 forint. Van, akinek ennyit ér Magyarország jövője. És nem a saját hitvány élete, hanem minden magyaré. Ahogy az is minden magyar ember sorsáról döntött, aki az imádságokat lelkesen megköszönő, szarvasokat luxusvadászaton helikopterre lógató Semjén Zsoltokra, 1300 milliárdos Kósa Lajosokra, és a nemzet vagyonát saját családi költségvetésnek tekintő Orbán famíliára voksolt.