Költészet napi köszöntő

Költészet napi köszöntő
József Attila

Április 11-én ünnepeljük József Attila születésnapját, ami a magyar költészet napja is egyben. Ez az alkalom nagyszerű lehetőség arra, hogy ellátogassunk a ferencvárosi Gát utcába, a József Attila Emlékhelyre.

1905. április 11-én a költő a Gát utca 3-as számú házában született, de mindösszesen három hónapig tartózkodhatott itt a család, mivel hónapról hónapra másik szoba-konyhás albérletbe kényszerültek. József Attila nyomorúságos gyermekkorának egyik okozója édesapja eltűnése volt. József Áron szappanfőző munkás 1908. július 1-jén eltűnt, s többé nem adott hírt magáról.

A családi legenda szerint az apa Amerikába vándorolt ki, de valójában Romániába távozott, s ott új családot alapított. Nevezhetjük őt az évszázad legrosszabb döntését meghozó édesapjának is, hiszen nemcsak rettenetes szegénységben hagyta egész családját, de valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy a huszadik század egyik legnagyobb költőzsenije válik majd a fiából.

A Gát utca 3-as szám alatt még a költő teljes családja jelen volt. Az emlékhely kialakítására a Kádár-korszakban, 1964-ben került sor, mivel az akkoriban előszeretettel kommunista költészetként értelmezték félre József Attila munkásságát, ami jól beleillett a proletárművészeket dicsőítő korba.

1964-ben többek között Kassák Lajos is beszédet mondott az emlékhely megnyitásakor, de természetesen nem maradhatott le a kerületi tanácselnök, a minisztériumi főosztályvezető és a pártbizottsági titkár sem. A költő családja a Gát utca után is sok lakóhellyel kötődött Ferencvároshoz: a kerület számos utcáján, terein élte a gyermek József Attila a kallódó utcagyerekek hétköznapjait.

Ferencváros különösen nagy hangsúlyt fektetett mindig a költészet napjának megünneplésére, reméljük, hogy idén is számos programmal készülnek április 11-én.

Isten éltesse a halhatatlan költőt!